Prima Pagina » Sanatate A-Z » Chirurgie Generala » Membranele Esofagului Superior

Membranele Esofagului Superior

Membranele esofagului superior sunt localizate de obicei in regiunea subcricoidiana avand aspect circular cu o zona de fibroza partiala, cu lumen excentric, la cativa milimetri sub muschiul crico-faringian. Frecventa lor este de 12-15%.

Mecanismul de producere a acestor membrane este necunoscut; s-a considerat ca asocierea cu o deficienta de absorbtie a fierului si instalarea unei anemii feriprive ar fi o cauza determinata. Studii numeroase au stabilit ca nu exista o corelatie intre gradul anemiei si aparitia acestor membrane.

Disfagia, ca simptom clinic important, determina o diminuare a alimentatiei cu o scadere a absorbtiei fierului la unii pacienti. Afectiunea se intalneste mai frecvent la femei, iar anemia este secundara pierderilor menstruale. In 10% dintre pacienti, la nivelul acestora se pot dezvolta leziuni maligne ale hipofaringelui si esofagului.

Existenta membranei asociata cu anemia, cheilosis, glosita, constituie sindromul Petterson-Kelley sau Plummer-Vinson. Este un sindrom complex declansat de aportul insuficient si absorbtia deficitara a fierului, ca urmare a unei gastrite atrofice sau avitaminoze complexe (B2, B6, B12 etc.).

Disfagia are un caracter constrictiv fiind mai pronuntata la ingestia de solide si a fost etichetata ca globus histericus. Are o evolutie capricioasa siu se poate asocia cu stari de slabiciune, paloare, oboseala, leziuni ale mucoaselor, buzelor, limbii, faringelui etc.

Diagnosticul clinic este dificil. Radiografia cu substanta baritata nu este suficienta pentru a evidentia membrana, din cauza tranzitului rapid al indexului opac in timpul deglutitiei. Membrana apare mult mai clar la cineradiografie, sub forma unui repliu cu zona de fibroza partiala situata pe peretele anterior al esofagului, langa muschiul crico-faringian cu care se poate confunda.

Endoscopia poate rareori identifica obstacolul, deoarece endoscopul depaseste rapid membrana sau o poate rupe.

Examenele biologice constata o anemie feripriva, cu hemoglobina scazuta, hipo- sau aclorhidrie.

Tratamentul consta in ruperea membranei cu endoscopul, urmata de corectarea anemiei si a deficitelor vitaminice. Biopsia este obligatorie pentru a exclude suspiciunea de cancer esofagian. In caz de reaparitie a disfagiei, se vor efectua dilatatii esofagiene.

Articole Similare:

Ultima actualizare: joi, 28 martie, 2013, 9:31

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile necesare sunt marcate *