Prima Pagina » Corpul Uman » Membrele si pelvisul

Membrele si pelvisul

Bratele sunt unite cu axul central al corpului reprezentat de coloana vertebrala prin centura scapulara, care este formata din scapula (omoplat) si clavicula. Osul bratului este denumit humerus si se articuleaza la nivelul cotului cu cele doua oase ale antebratului: radius si ulna. Mana este formata dintr-un mare numar de oase mici. Acest lucru ne da posibilitatea sa apucam obiectele si sa realizam miscari de finete, complexe, in care fiecare din componentele mainii se misca intr-un mod diferit, dar perfect coordonat.

Legatura dintre membrele inferioare si coloana vertebrala se face prin pelvis, care este alcatuit dintr-un grup de oase extrem de rezistente. Partea posterioara a pelvisului este delimitata de osul sacru. De fiecare parte, sacrul se articuleaza cu un os masiv, osul iliac, a carui creasta poate fi simtita cu usurinta la suprafata corpului. Articulatia sacro-iliaca este intarita cu fibre si ligamente incrucisate. In plus, suprafetele osoase sunt complementare, permitand un surplus de stabilitate organismului.

Aproape la doua treimi inferior de creasta iliaca se gaseste cavitatea acetabulara, perfect adaptata pentru articularea cu capul femurului sau osul coapsei, cel mai lung os din corp. Mai jos de aceasta cavitate, oasele bazinului se curbeaza in plan anterior. Aceasta parte a pelvisului este pubisul, completata de o ansa osoasa denumita ischion. Anterior, cele doua oase pubiene se articuleaza, formand simfiza pubiana, descrisa mai sus. La nivelul acesteia se gaseste un disc cartilaginos, discul interpubic. Mai multe ligamente consolideaza articulatia si, de asemenea, merg de la partea superioara la creasta iliaca, mentinand stabilitatea pelvisului.

La nivelul gambei exista doua oase, tibia si fibula. Piciorul, la fel ca mana, prezinta un schelet alcatuit din oase mici. Aceasta alcatuire ne face capabili de a mentine pozitia ortostatica si de a merge si alerga pastrandu-ne echilibrul.

Articole Similare:

Ultima actualizare: marți, 6 decembrie, 2011, 6:15

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile necesare sunt marcate *