Prima Pagina » Sanatate A-Z » Medicina Alternativa » Fitoterapie » Menta (Mentha x piperita – Fam. Lamiaceae)

Menta (Mentha x piperita – Fam. Lamiaceae)

Menta (Mentha x piperitaMenta pe care o cunoastem azi este o planta perena cultivata, fiind o incrucisare intre menta de gradina si menta salbatica. Are tulpini angulare, violacee sau stacojii, iar frunzele ei aromate au forma ovala si varfuri ascutite. Planta poarta manunchiuri stacojii de flori la sfarsitul verii.

Parti utile – frunzele

Frunzele se recolteaza vara, cand planta infloreste, iar aroma lor este foarte puternica. Proaspete sau uscate, frunzele se folosesc la infuzii. Uleiul esential se aplica extern. Menta are multe utilizari ca planta aromatica.

Compusi activi

Menta este bogata in compusi fenolici (7%), printre proprietatile lor numarandu-se actiuni antivirale, antiinflamatorii si antioxidante. Ea contine cantitati mari de flavonoide si tanini. Nivelul uleiului esential este foarte mare -10-30 ml/kg de planta uscata. Compozitia uleiului variaza in functie de vreme si de perioada de recoltare. Principalii sai constituenti sunt mentolul (30-50%), mentona (15-35%) si acetatul de mentii (10%).

Utilizari medicinale

Menta are proprietati digestive si antispastice datorate preponderent flavonoidelor si uleiului esential. De aceea, este administrata intern pentru tratarea problemelor precum aerofagia, digestia lenesa, eructatia persisten­ta, flatulenta si secretia biliara inadecvata.

Un studiu clinic realizat in Taiwan in 1997 a verifi­cat efectul carminativ al mentei, uleiul acesteia fiind eficient in calmarea cram­pelor intestinale la indivizi care sufereau de sindromul colonului iritabil (SCI). in 2001, cercetatori americani au descoperit ca planta este benefica si in cazul copiilor suferinzi de SCI. In doze mici, ea are efect sedativ, iar in doze mari, efect tonic.

Extern, uleiul esential ajuta la calmarea iritatiilor pielii si a muscaturilor de insecte. in inhalatii, este util in tratarea racelilor si a gripei. Poate fi folosit si ca apa de gura pentru tratarea infectiilor orale. De asemenea, se pare ca vindeca durerile de cap. in scop comercial, principala utilizare a mentei este aromarea gumei de mestecat.

Cultivare

Se preteaza unui sol bogat si umed. ii plac locurile insorite sau usor umbrite.

Preparare si dozaj

In tratamentul aerofagiei, digestiei lenese, eructatiei persistente, flatulentei si al problemelor secretiei biliare; infuzie: Puneti 1 lingura mica de frunze uscate la 150 ml de apa clocotita. Lasati sa infuzeze timp de 10-15 minute. Strecurati. Beti cate o cana dupa fiecare masa principala. Pentru un efect tonic: Beti cate 2 cani dupa mese. Pentru efect sedativ: Beti 1 cana seara.

In tratamentul racelilor, infectiilor din sfera orala; inhalatii, apa de gura: Puneti o mana de frunze intr-un castron cu apa fierbinte. Inhalati aburul sau raciti preparatul si folositi-l ca apa de gura.

Precautii

Utilizarea frunzelor, proaspete sau uscate, nu prezinta nici un risc. Totusi, uleiul esential trebuie administrat intern doar sub supraveghere medicala. Uleiul esential este contraindicat copiilor mici. Uleiul esential poate exacerba problemele de reflux gastric. Nu se recomanda in sarcina si alaptare.

Articole Similare:

Ultima actualizare: miercuri, 12 decembrie, 2012, 16:52

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile necesare sunt marcate *