Prima Pagina » Corpul Uman » Genetica » Merogonia

Merogonia

Un exemplu interesant de ereditate extranucleara il constituie fenomenul de merogonie, prin care se intelege obtinerea unor hibrizi prin fecundarea unei ovule enucleate cu un spermatozoid normal, hibrizi care manifesta multe caractere materne.

BOVERI (1899) a demonstrat acest lucru prin introducerea intr-o ovula enucleata de arici de mare a unor spermatozoizi de la crinul de mare, obtinand larve haploide care nu aveau decat o garnitura de cromozomi provenita de nucleul patern. Larvele haploide nu erau exclusive de tip patern, desi cromozomii proveneau exclusiv de la forma tata, ci prezentau si caractere materne transmise din citoplasma.

Fenomenul de transmitere a unor caractere prin intermediul citoplasmei materne se numeste matroclinie.

Faptul este explicabil avand in vedere ca celulele sexuale femele contin o cantitate sporita de citoplasma, in comparatie cu cele mascule, ceea ce asigura transmiterea ereditara a unor anumite insusiri. La mamifere organismul poate influenta dezvoltarea hibridului in cursul vietii intrauterine.

De asemenea, la plantele superioare, zigotul incepe sa se divida imediat dupa fecundare, formand embrionul inca din perioada cand acesta se afla in organismul matern. Pe de alta parte, la Angiosperme endospermul este format din celule triploide (3n), cu doua garnituri de cromozomi (2n) de origine materna si numai o garnitura (n) de origine paterna, ceea ce face ca influenta endospermului sa fie mai pronuntata pe linie materna. Esential insa in ereditatea extranucleara este faptul ca in citoplasma se localizeaza genomuri specifice (cloroplaste, mitocondrial) sau factori genetici necromozomali, cu aparat genetic propriu, care au rol direct in ereditate.

Articole Similare:

Ultima actualizare: vineri, 21 decembrie, 2012, 16:35

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile necesare sunt marcate *