Prima Pagina » Corpul Uman » Fiziologie Umana » Metabolismul Hormonal

Metabolismul Hormonal

Metabolismul HormonalIn plus fata de rolul sau in metabolismul diferitilor agenti farmacologici, ficatul este asemenea responsabil de inactivarea sau modificarea mai multor hormoni endogeni; de aceea, afectiunile hepatice cronice pot fi insotite de disfunctii hormonale manifeste. Unii hormoni sunt inactivati in ficat prin proteoliza sau dezaminare (insulina, glucagonul).

Tiroxina si triodotironina sunt metabolizati in ficat prin reactii care includ eliminarea iodului. Hormonii steroizi, cum ar fi glucocorticoizii si aldosteronul, sunt intai inactivati derivatul tetrahidro, apoi prin conjugare in special cu acidul glucuronic. Estrogenii, cum ar fi estradionul pot fi convertiti la estriol si estrona si apoi conjugati cu acid glucuronic sau sulfat. Se crede ca modificarile metabolismului estrogenului sunt implicate in aparitia stelutelor vasculare, pierderea pilozitatii axilare sau pubiene si in atrofia testiculara, frecvent observate la pacientii cu afectiuni hepatice cronice.

La pacientii cu afectiuni hepatice de etiologie alcoolica, feminizarea poate, de asemenea sa fie datorata efectelor toxice directe ale alcoolului asupra axei gonado – pituitaro – hipotalamice, ceea ce conduce la reducerea globala a testosteronului seric.

Extrogenii actioneaza si direct asupra ficatului afectand activitatea secretorie hepatica. Esteradiolul si estrogenii inruditi cum ar fi cei prezenti in celulele contraceptive, interfereaza cu excretia sarurilor biliare si inrautatesc defectul preexistent in secretia bilirubinei conjugate la pacientii cu sindrom Dubin – Johnson; acestia pot sa ceasca nivelul fosfatazei alcaline.

Articole Similare:

Ultima actualizare: marți, 11 decembrie, 2012, 20:27

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile necesare sunt marcate *