Prima Pagina » Corpul Uman » Fiziologie Umana » Metabolismul Lipidic

Metabolismul Lipidic

Metabolismul LipidicFicatul detine un rol major in metabolismul lipidelor, participand la unele reactii cheie in sinteza si metabolismului acizilor grasi, in metabolismul colesterolului si al altori steroli. El reprezinta sursa esentiala de fosfolipide, liproproteine si corpi cetonici, formati din acizi grasi.

Chilomitronii bogati in trigliceride, absorbiti din intestin sunt in mare parte preluati de catre ficat, unde trigliceridele sunt rapid hidrolizate. Acizii grasi liberi sunt sursa majora de energie pot fi eliberati in sange reesterificati pentru a forma noi trigliceride si fosfolipide sau sunt metabolizati in celula hepatica prin intermediul ciclului Krebs.

Pool-ul hepatic al acizilor grasi liberi (FFA) provine din acizi grasi cu lanturi scurte adusi de circulatia portala si din acizi grasi liberi sintetizati la ficat. Cand aportul nutritional este insuficient, FFA sunt furnizati ficatului din lipoliza depozitelor de grasimi. Mobilizarea grasimilor din depozite este in parte controlata de axul hipofizo-suprarenal.

Concentratia lipidelor in ficat este direct proportional cu aportul lor nutritional. Intre concentratia lipidelor in ficat si in ser nu exista corelati. Starvatia are aceeasi influenta asupra grasimilor hepatice ca si asupra depozitelor de grasimi. Postul sever suprima capacitatea ficatului de a forma acizi grasi din acetat.

Constituentul lipidic cel mai important al ficatului este reprezentat de fosfolipide. Ficatul normal contine 12-14 g fosfolipide la 100 g tesut. Sinteza lor se face rapid, utilizand o mare parte dintre acizii grasi care ajung la ficat. Formarea fosfolipidelor reprezinta o cale importanta pentru utilizarea aportului de grasimi din alimentatie. Ficatul preia rapid fosfolipidele din circulatie, le stocheaza si le elibereaza progresiv pentru necesitatile altor organe.

Enzimele active in sinteza fosfolipidelor se gasesc in fractiunea microsomala a hepatocitului. Se stie ca fosfolipidele sunt constituenti ai membranei celulare, ai nucleului si ai organitelor celulare. Din continutul celular in fosfolipide, jumatate este reprezentat de lecitine. Fosfolipidele detin rol important in fosforilarea oxidativa, in coagularea sanguina, in sinteza proteinelor si in transportul sanguin al lipidelor.

Sinteza si catabolismul grasimilor sunt mediate de sisteme enzimatice diferite, cu localizari intracelulare diferite. In mitocondri se efectueaza sinteza acizilor grasi cu lanturi scurte pornind de la condensarea acetil CoA in acetoacetil CoA.

Acizii grasi cu lanturi lungi sunt sintetizati in afara sistemului mitocondrial avand cofactori obligatorii: ATP, CO2, Mn, TPNH. Carentele sau alterarea acestor factori afecteaza sinteza acizilor garsi cu lanturi lungi.

Dupa Bortz scaderea lipogenezei in ficatul soarecilor tinuti la post s-ar datora blocarii in sinteza malonil CoA care actioneaza ca o veriga intermediara si reactioneaza cu alte molecule de CoA in sinteza unor acizi grasi cu lanturi lungi ca acizii lauric, miristic, palmitic si stearic.

In diversele etape ale metabolismului lipidic ficatul are un rol important in sinteza acizilor grasi din glucide si aminoacizi, in producerea corpilor cetonici in timpul oxidarii acizilor grasi, in pregatirea lipidelor pentru transport si in sinteza colesterolului.

Ficatul detine rol central in reglarea metabolismului lipidic in interelatie cu metabolismul glucidic exemplu de integrare a celor doua metabolisme. In conditiile in care utilizarea glucozei nu poate fi sustinuta de o absorbtie corespunzatoare a acesteia sau de scindarea glicogenului hepatic, sunt mobilizate depozitele de grasimi din tesutul adipos.

Aceste depozite sunt mobilizate de depozitele de grasimi din tesutul adipos si sunt mobilizate sub forma de acizi grasi cu lanturi lungi crescand de cateva ori concentratia acizilor grasi in sange.

Cresterea concentratiei sanguine a acestora mareste proportia de acizi grasi oxidati la nivelul musculaturii si din aceasta cauza scade utilizarea glucozei. Ameliorarea tolerantei la glucoza la animalul in stare de port caruia i se administreaza glucide se explica prin sistarea mobilizarii acizilor grasi ; reducandu-se proportia de acizi grasi oxidati in muschi, se aboleste inhibarea utilizarii glucozei la acest nivel.

Articole Similare:

Ultima actualizare: marți, 11 decembrie, 2012, 20:31

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile necesare sunt marcate *