Prima Pagina » Sanatate A-Z » Oncologie » Metastazele Intratiroidiene

Metastazele Intratiroidiene

Metastazele intratiroidiene sunt in ansamblu mai frecvente decat cancerele primitive dar, in 95% din cazuri, raman latente clinic, fiind in majoritatea cazurilor descoperiri necropsice. Metastazele intratiroidiene manifeste clinic sunt extrem de rare, Haguenauer in 1980, pe ansamblul literaturii, a totalizat un numar de 130 de cazuri. 

Urmatoarele tipuri de cancere metastazeaza mai frecvent in tiroida: cancerul pulmonar, mamar, melanomul malign, hematosarcoamele, cancerul renal, cel al tubului digestiv, carcinoame  malpighiene ale  extremitatii cefalice si alte origini diferite. 

Anatomie patologica 

Anatomopatologul se poate confrunta cu probleme delicate de diagnostic diferential histologic. Astfel diferentierea dintre metastaza unui carcinom renal cu celule clare (Grawitz) si un carcinom primitiv tiroidian cu celule clare, isi gaseste rezolvarea prin marcarea imunohistochimica a sectiunilor histologice la tireoglobulina. Un marcaj pozitiv permite afirmarea diagnosticului de cancer primitiv tiroidian. 

De asemenea, diagnosticul diferential dintre limfomul malign non-hodgkinian al corpului tiroid (primitiv sau secundar) si un cancer primitiv anaplazic cu celule mici al corpului tiroid, este dificil si numai utilizarea tehnicilor imunohistochimice permite precizarea tipului de tumora.

Problema ramasa inca nerezolvata, este a diagnosticului diferential dintre un carcinom malpighian intratiroidian, forma nodulara, unic si eventualitatea rara a carcinomului tiroidian primitiv (descris de Herrenschmidt) asociat cu o metastaza malpighiana a unui carcinom cervicofacial clinic latent. 

Incidenta clinica 

Expresia clinica a metastazelor intratiroidiene este extrem de rara si nespecifica. Acestea sunt relevate fie printr-o masa tiroidiana, fie prin modificarea simptomatologiei unei gusi vechi, fie prin tulburari de compresiune.

Bilantul izotopic si ecografic nu arata semne specifice, ci doar aspecte lacunare solide mai mult sau mai putin intinse.

Punctia citologica este mult mai fiabila decat in patologia tiroidiana primitiva daca metastaza este suficient de diferentiata si accesibila la citopunctie.

Indicatia  terapeutica

Bolnavul va fi operat daca: nu mai exista nici un semn evolutiv la nivelul cancerului primitiv, s-au exclus alte localizari secundare, conditiile locale permit o chirurgie tiroidiana reglata. Lobistmectomia are indicatie daca leziunea pare unilobulara.

Acest tratament chirurgical poate fi completat, dupa tipul histologic al cancerului primitiv, cu o iradiere locala si un tratament medical adjuvant. Este necesara o supraveghere de lunga durata datorita multifocalitatii metastazelor.

Prognosticul este extrem de variabil, fiind in functie de tipul de tumora primitiva.

Articole Similare:

Ultima actualizare: marți, 9 aprilie, 2013, 12:30

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile necesare sunt marcate *