Prima Pagina » Sanatate A-Z » Alergologie » Metilxantinele utilizate in tratamentul astmului

Metilxantinele utilizate in tratamentul astmului

Metilxantinele si alti derivati xantinici, denumite si bronhodilatatoare musculotrope, sunt: teofilina (1,3 dimetilxantina), combinatiile care elibereaza in vivo teofilina (teofilina-etilendiamina sau aminofilina) si derivatii xantinici modificati (bamifilina, diprofilina, enprofilina etc). Metilxantinele induc bronhodilatatie (de intensitate mai mica decat cea beta2-agonistii), stimularea centrului respirator bulbar, cresterea fortei de contractie si scaderea sensibilitatii la oboseala a diafragmului, cresterea clearance-ului mucociliar si slab efect antiinflamator. Mecanismul de actiune implica inhibarea fosfodiesterazelor-3 si -4 si blocarea receptorilor pentru adenozina.

Concentratiile plasmatice terapeutice optime pentru teofilina sunt de 10-15 mg/L, maxim 20 mg/L (55,5-83,3 mol/L, maxim 111 mol/L). In situatia administrarii orale ca preparate retard, doza initiala la adulti este de 10 mg/kg/zi ajungandu-se pana la 13 mg/kg/zi (5-6 mg/kg la 12 ore, in doua prize dimineata si seara).

La administrarea intravenoasa a aminofilinei doza initiala la bolnavii ce nu au primit anterior metilxantine este de 6-7 mg/kg i.v. foarte lent (20-30 min.), apoi se poate administra in perfuzie 0,4 mg/kg/h. Monitorizarea teofilinemiei este necesara deoarece concentratiile terapeutice optime (la care efectele adverse sunt minore sau acceptabile) si cele la care apar efecte adverse importante sunt apropiate, interactiunile medicamentoase ale derivatilor xantinici sunt multiple, iar absorbtia si metabolismul lor este influentat de numerosi factori.

Efecte adverse neuropsihice sunt nervozitate, anxietate, agitatie, insomnie, tremuraturi, cefalee, confuzie, psihoza, hipertermie, convulsii, cele digestive sunt greturi, varsaturi, ulceratii esofagiene, reflux gastroesofagian, dureri abdominale, iar cele cardiovasculare sunt palpitatii, tahicardie sinusala si alte tulburari de ritm, de la tahicardii supraventriculare si extrasistole ventriculare, pana la aritmii ventriculare severe.

Administrarea i.v. rapida poate determina hipotensiune arteriala, aritmii severe sau moarte subita. Efectele adverse metabolice sunt hipopotasemia, hipofosfatemia, hiponatremia, hiperuricemia, si au fost raportate si reactii de hipersensibilitate. Contraindicatiile si precautiile la administrarea metilxantinelor sunt multiple.

Articole Similare:

Ultima actualizare: luni, 1 iulie, 2019, 6:20

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile necesare sunt marcate *