Prima Pagina » Medicamente » Medicamente M » Metoclopramid

Metoclopramid

Prospect

Compozitie:

Un comprimat Metoclopramid contine 10 mg clorhidrat de metoclopramida; o fiola de 2 ml contine 10 mg clorhidrat de metoclopramida.

Actiune:

Antivomitiv prin actiune centrala (creste eliberarea de acetilcolina, antagonist al dopaminei), metoclopramida actioneaza direct asupra chemoreceptorilor zonei reflexogene adiacenta centrului vomei si diminueaza sensibilitatea nervilor viscerali ce transmit impulsurile de la intestin la centrul vomei. Produsul creste tonusul sfincterului inferior al esofagului, favorizeaza golirea stomacului prin stimularea peristaltismului gastric, marirea lumenului tubului digestiv (incepand cu antrul piloric si incheind cu ileonul terminal) si relaxarea sfincterului piloric.

Indicatii:

Greata si varsaturi: postoperator, in cazul bolii de iradiere sau provocate de medicamente; sughit, esofagita de reflux, staza gastrica, dispepsie, flatulenta, migrene; facilitarea tubajului duodenal si endoscopiei; examen radiologic gastrointestinal; anestezie in urgente (inclusiv in sarcina), in scopul evacuarii continutului gastric.

Administrare:

Adulti: 1/2-1 comprimat de 3-4 ori/zi. insituatiile acute se injecteaza intramuscular sau intravenos cate ofiola de 1-3 ori/zi, functie de situatie. Copii: 1/2 din doza adultului.

Contraindicatii:

Alergie la procaina, procainamida, metoclopramida; feocromocitom (risc de accidente hipertensive grave), hemoragie gastrointestinala, obstructie mecanica sau perforatie intestinala; diskinezie tardiva la pacienti aflati sub tratament cu neuroleptice.

Masuri de precautie:

Se evita sau se recomanda deosebita prudenta la administrarea in psihoze, epilepsie (intensifica si mareste frecventa crizelor) si in insuficienta renala sau hepatica, parkinsonism. Consumul de alcool este contraindicat in timpul administrarii de Metoclopramid. Sarcina si alaptare: nu se administreaza in sarcina si alaptare, doar in caz de urgenta (vezi Indicatii). Efecte asupra capacitatii de conducere auto sau de exploatare a altor masini: se evita administrarea Metoclopramid la conducatorii auto si la persoanele cu profesii ce impun performante psihomotorii riguroase.

Reactii adverse:

Somnolenta, stare de oboseala, ameteli si uneori: cefalee, insomnie, agitatie, constipatie sau diaree, meteorism; fenomene extrapiramidale (indeosebi la copii si tineri): spasme faciale, miscari involuntare, torticolis, simptome care de regula cedeaza la intreruperea tratamentului; diskinezie tardiva in cazul unor cure prelungite; efecte endocrine: amenoree, galactoree, ginecomastie, hiperprolactinemie.

Pret:

  • Metoclopramid picaturi orale solutie 7 mg/ml cutie cu 1 flacon din sticla 20 ml picaturi orale, solutie, prevazut cu picurator are un pret aproximativ de 5 lei;
  • Metoclopramid solutie injectabila 5 mg/ml cutie cu 5 fiole din sticla bruna prevazute cu punct de rupere costa 10 lei;
  • Metoclopramid sirop 1 mg/5 ml cutie cu 1 flacon din sticla de 100 ml sirop + 1 masura dozatoare costa 9 lei;
  • Metoclopramid comprimate 10 mg cutie cu 4 blistere Al/PVC de 10 comprimate costa 5 lei.

Nu folositi informatiile din prezentul prospect, in scopul tratarii oricaror probleme de sanatate sau de inlocuire a medicamentelor, tratamentelor prescrise de persoanalul medical autorizat. Acest prospect reprezinta doar o sursa de informare si nu inlocuieste sfatul medicului. Pentru orice problema adresati-va medicului sau farmacistului de care apartineti.

Articole Similare:

Ultima actualizare: vineri, 2 septembrie, 2011, 0:39

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile necesare sunt marcate *