Prima Pagina » Sanatate A-Z » Dermatologie » Micetom

Micetom

MicetomMicetom este un termen care descrie doua tipuri de afectiuni:

1. Micetom actinomicotic: infectie produsa de bacterii filamentoase actinomicete;

2. Eumicetom, produs de fungi adevarati.

Micetomul este o boala cronica, granulomatoasa a pielii si a tesutului subcutanat, care, uneori, afecteaza si muschii, oasele, sau organele vecine.

Simptome:

Afectiunea se manifesta prin tumefactie, formarea de abces, si fistule. Se prezinta sub forma de tumoare micotica inflamatorie, alcatuitaa din nodozitati hipodermice, confluate si fistulizate, din care se scurge o secretie purulenta ce contine graunti de marime si culoare variabile (albi, galbui, rosii sau negri).

Micetomul afecteaza de obicei membrele inferioare, mai ales la per­soanele care umbla in picioarele goale, dar poate aparea in aproape orice regiune a corpului. Micetomul apare predominant la persoanele care se ocupa cu agricultura dar poate afecta si restul populatiei. Micetomul poate fi produs de specii apartinand actinomicetelor (bacterii) dar si de de fungi.

Actinomicete responsabile de aparitia bolii:

Actinomyces (Nocardia) asteroides (graunti negri), Actinomyces (Streptomyces) somaliensis (gra­unti galbeni), Actinomyces madura (graunti albi), Actinomyces pelletieri (graunti rosii) etc.

Cauze:

Bacteriile sau fungii care produc boala patrund in piele prin bucati de lemn la persoanele care isi expun diversele parti de contact (de exemplu umblatul in picioarele gopale).

Evolutia bolii:

Afectiunea debuteaza cu o nodozitate dura, apoi evolueaza spre o forma fluctuenta din care se scurge puroi filant cu aspect uleios, in compozitia caruia se observa graunti. Ulterior nodozitatile se extind , zona afectata devenind , umflata cu portiuni dure si cu numeroase fistule. In profunzime leziunile afecteaza aponevrozele, muschii, tendoa­nele si oasele, pe care le distrug. Datorita infectiei secundare ganglionii pot sa se inflameze marindu-si volumul. Generalizarea pe cale metastazica este exceptionala.

In afara de forma fistulizata, mai exista si o forma scleroasa, caracterizata printr-un placard tumoral de o duritate lemnoasa, fara tendinta la ramolire si fistulizari. Şi in aceasta forma se produc dis­trugeri ale tesuturilor subiacente. Prognosticul este sever. Boala, evolueaza si fara a fi tratata poate duce la epuizarea organismului si apoi la moarte.

Diagnostic diferential:

  • elefantiazis;
  • epitelioamele si sarcoamele;
  • maladia Kaposi;
  • candidozele profunde.

Tratament:

Tratamentul medical este mai eficient in actinomicetoame si se face cu:

  • sulfamide (Biseptol 10-20 mg/kg corp/zi timp de mai multe luni),
  • antibiotice (Amikacina, Streptomicina, Tobrami-cina, Penicilina cristalina, etc. timp de 6-10 saptamani in functie de evolutia clinica si aparitia efectelor adverse).

Eumicetoamele raspund mai bine la terapia antifungica cu: Ketoconazol (400 mg/zi), Itraconazol (300 mg/zi) si Amfotericina B (50 mg/zi iv). Tratamentul se face timp de 1-2 ani, cu exceptia cazurilor cand efectele secundare impun intreruperea acestuia (12, 13).

Prognosticul este, in general, bun in cazul actinomicetoamelor care se vindeca in proportie de 90% din cazuri, in timp ce eumicetoamele se cronicizeaza mai frecvent, succesul tratamentului medical fiind semnalat doar la 40% din cazuri. In aceasta situatie, interventia chirurgicala radicala se impune concomitent cu continuarea tratamentului antifungic pana la remisiunea completa a bolii. Cu toate tratamentele efectuate, unele cazuri pot ajunge la amputatie.

Articole Similare:

Ultima actualizare: joi, 13 februarie, 2020, 5:30

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile necesare sunt marcate *