Prima Pagina » Alimentatie si Diete » Micotoxicozele

Micotoxicozele

Micotoxicozele

Nu o singura data ati observat, probabil, ca pe produsele alimentare, pastrate mult timp, apare un strat albicios. Acestea sunt niste ciuperci microscopice. Ele apar pe painea pastrata cateva zile intr-o punga, pe dulceturile care contin putin zahar si nu sunt fierte suficient. Deseori, ciupercile microscopice acopera legumele, fructele si alte produse alimentare. Pe masura ce se dezvolta, ele capata o culoare verzuie ori maronie, uneori devin negre. Aceasta ne vorbeste despre faptul ca produsele sunt atacate de diferite ciuperci microscopice (penicillinum, aspergillus s.a.).

Unele persoane consuma aceste produse atacate de ciuperci, gasind urmatoarea explicatie: cica, antibioticele sunt produse de ciuperci. Intr-adevar, din unele ciuperci se extrag medicamente, insa nu din toate, deoarece nu toate au proprietati curative. Dimpotriva, unele sunt periculoase pentru organism, au proprietati toxice puternice.

Dintre micotoxicozele provocate de toxinele ciupercilor microscopice fac parte: ergotismul, fuzariotoxicozele si aflotoxicoza. Ciupercile microscopice paraziteaza pe diferite produse alimentare, in special pe cereale. Micotoxicozele se deosebesc de intoxicatiile alimentare prin manifestarile lor clinice.

Aflotoxicoza, de exemplu, are trei forme: acuta, subacuta si cronica. Forma acuta se caracterizeaza prin necroza si infiltratia adipoasa a ficatului, au loc hemoragii, ascita, afectarea rinichilor s.a. Ciroza si cancerul primar al ficatului se dezvolta la formele subacute si cronice ale aflotoxicozei.

Ergotismul apare in urma folosirii in alimentatie a produselor atacate de cornul secarii, care se dezvolta pe spicele de secara, mai rar pe cele de grau, si prezinta un cornisor tare, incovoiat, de culoare inchisa, cu lungimea de 1-2 cm si grosimea de 3-4 mm. Substantele toxice sunt provocate de alcaloizi foarte rezistenti la incalzire, care isi pastreaza toxicitatea chiar si in painea coapta (ergotina, ergotamina, ergotoxina etc.). Boala incepe acut, forma convulsiva se manifesta prin dereglarea tractului gastrointestinal si a sistemului nervos: greturi, voma, dureri in abdomen, dispare sensibilitatea degetelor, ameteli, convulsii ale muschilor, somnolenta. In cazuri grave se observa dereglari ale sistemului nervos central. Pot aparea si dereglari ale sistemului vascular, aprovizionarea cu sange, mai ales a membrelor inferioare, este insuficienta, in cazuri grave apare necroza.

Un pericol grav pentru om prezinta si produsele alimentare preparate din cereale atacate de mucegaiuri, mai cu seama din genul fuzarium (fuzariotoxicozele). Ele pot provoca tulburarea hematopoiezei, urmata de o afectiune septica acuta, anghina toxica si hemoragii cutanate.

Bolile provocate de ciupercile microscopice la om si la animale pot fi prevenite prin respectarea regulilor de pastrare a produselor alimentare, cerealelor si nutreturilor, prin prelucrarea cuvenita a cerealelor, prin controlul riguros efectuat permanent de catre serviciul respectiv.

Articole Similare:

Ultima actualizare: luni, 11 martie, 2013, 14:38 Afisari: 27

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile necesare sunt marcate *