Prima Pagina » Sanatate A-Z » Dermatologie » Micozele

Micozele

Micozele

Ciupercile patogene care produc infectii superficiale sunt unele pluricelulare, cu inmultire sexuata si keratinofile iar altele sunt levuri unicelulare cu inmultire asexuata prin diviziune.

Ciupercile pluricelulare au aspectul unor filamente (de unde numele de ciuperci filamentate) din care rasar organite de reproducere numite chlamidospori. Genurile importante sunt Epidermophyton si Trichophyton si toate utilizeaza pentru nutritie keratina umana sau animala. Astfel se explica de ce afecteaza tegumetul si anexele sale cornoase dar nu afecteaza niciodata mucoasele. Odata nidate pe tegument vor produce adesea eruptii inelare sau arcuate deoarece se dezvolta ca pe un mediu de cultura, in mod egal in toate directiile.

Ciupercile unicelulare sau levurile sunt reprezentate de Candida albicans si Pityrosporon ovale. Levurile genului Candida utilizeaza ca substrat nutritiv orice hidrocarbonat (zaharuri), inclusiv glicogenul din tegument si mucoase. La nivelul mucoaselor fiind mai usor accesibil glicogenul, vom intalni mai frecvent candidoze ale mucoaselor decat ale tegumentului.

Levura Pityrosporon ovale (sinonim Malassezia furfur) este o ciuperca lipofilica care utilizeaza ca substrat nutritiv trigliceridele sebumului astfel ca manifestarile clinice vor apare pe zonele seboreice ale corpului. Atat Candida cat si Pytirosporon sunt de regula agenti saprofiti ai mucoaselor (prima) respectiv ai zonelor seboreice (a doua) si devin conditionat patogeni daca numarul de colonii depaseste o anumita limita sub influenta favorizanta a unor factori externi sau interni (de exemplu diabetul zaharat ca factor intern si dermatocorticoizii ca factor extern).

Articole Similare:

Ultima actualizare: joi, 26 septembrie, 2013, 11:46

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile necesare sunt marcate *