Prima Pagina » Sanatate A-Z » Hematologie » Mielomul Multiplu

Mielomul Multiplu

Este o boala neoplazica a tesutului sanguin, caracterizata prin proliferarea maligna a plasmocitelor si producerea unei cantitati anormale de imunoglobuline. Initial, boala poate debuta sub forma unui plasmocitom solitar, pentru ca mai tarziu, sa evolueze fie catre tumori multiple (mielom multiplu), fie catre plasmocitoza maligna difuza sau chiar catre leucemii cu plasmocite.

Proliferarea plasmocitelor anormale conduce la infiltratii in oase si viscere si la hiperproductia de anomalii proteice, responsabile de aproape toate semnele bolii. Infiltratiile osoase produc insuficienta medulara, cu anemie (paloare), trombopenie (hemoragii), neutropenie (infectii) si leziuni de liza osoasa, cu dureri si tumefactii osoase, fracturi sau paraplegii.

Infiltratia viscerelor realizeaza hepatospleno-megaiii si tumori in diferite organe. Anomaliile proteice sunt responsabile de hiperglo-bulinemia anormala, cresterea V.S.H., proteinurie (cu proteine anormale – Bence-Jones), insuficienta renala, tendinta la infectii, sindroamele hemoragice, amiloidoza, hipersplenism.

Tratamentul consta in exereze chirurgicale, radioterapie, corticoterapie si chimioterapie cu Melfalan si Ciclofosfamida.

Articole Similare:

Ultima actualizare: vineri, 1 februarie, 2013, 13:21

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile necesare sunt marcate *