Prima Pagina » Medicamente » Medicamente M » Minoxidil

Minoxidil

Prospect

Compozitie

Minoxidil este disponibil in farmacii sub forma de lotiune pe care o masati pe scalp in fiecare zi. Este disponibil in farmacii fara reteta. Nu este clar cum functioneaza minoxidilul, dar studiile sugereaza ca procesul de chelire incetineste la aproximativ jumatate din barbatii care il folosesc, si ca aproximativ 15% din cei care il folosesc observa o crestere din nou a parului. Totusi, cam o treime din barbatii care folosesc minoxidil nu observa nici o schimbare in pierderea parului. Ca si finasterida, minoxidilul are de obicei nevoie de cel putin patru luni de utilizare inainte de a se observa vreun efect, iar procesul de chelire reincepe de obicei daca tratamentul este stopat. Orice par care creste din nou va cadea la doua luni dupa ce tratamentul a fost oprit. Efectele secundare nu sunt frecvente.

In prezent, singurul medicament disponibil pentru tratarea chelirii la femei este minoxidil. Minoxidil lotiune poate ajuta parul sa creasca la 20-25% din femeile care il folosesc, iar la majoritatea poate incetini sau stopa pierderea parului. Alt tratament impotriva caderii parului include perucile, transplanturile de par (prelevarea de pe partile laterale si din spate ale capului) si chirurgia plastica, precum reducerea scalpului, unde zona cheala este indepartata iar partea cu par este trasa in fata.

Minoxidilul este substanta activa continuta de produsele Rogaine. Rogaine este singurul produs aprobat de FDA SUA pentru regenerarea parului pierdut din cauze ereditare inca din anul 1998 cand a aparut pe piata americana. De atunci a devenit produsul numarul 1 in lume recomandat de medicii dermatologi pentru tratarea alopeciei (cheliei ereditare). Atestarea FDA este un proces dificil care necesita studii clinice indelungate pentru demonstrarea efectelor tratamentului. Este cea mai greu de obtinut si cea mai apreciata atestare pe care o poate primi un produs, fapt care confera siguranta clientilor spre deosebire de asa zisele produse minune care apar peste noapte si care nu sunt sustinute de studii stiintifice. Varianta Rogaine Foam este cel mai nou produs din gama Rogaine si cel mai eficient (cu 65% decat varianta lichida).

Rogaine cu Minoxidil 5% se foloseste pentru barbati deoarece concentratia mai mare de Minoxidil ar putea irita scalpul mai sensibil al femeilor. Pentru femei se foloseste solutia lichida topica cu Minoxidil 2%.

Peste 85% dintre utilizatorii produselor Rogaine au rezultate exceptionale – caderea parului este stopata inca din prima luna de tratament si in cel mai scurt timp vor observa efectul de regenerare cand noi fire de par isi vor face aparitia. Noile fire de par apar sub forma de puf la inceput iar pe masura ce tratamentul continua acestea se vor transforma in fire de par sanatoase.

Acest medicament poseda puternice proprietati vasodilatatoare (de dilatatie a vaselor). Minoxidilul actioneaza asupra cresterii parului atunci cand se aplica local pe pielea capului. Puternic vasodilatator periferic, el antreneaza o oprire a caderii parului (alopecie) si o dezvoltare a sistemului pilos in aceasta utilizare, efectele nedorite sunt cateva reactii alergice, rare si fara gravitate, o iritatie locala, o retentie de apa si o usoara gafaiala. Minoxidilul nu pare a fi eficace decat la aproximativ 3% dintre pacienti, si mai ales la subiectii sub varsta de 35 ani. Acest tratament nu are decat un efect temporar, o revenire la starea initiala este previzibila in cele 3 sau 4 luni care urmeaza opririi tratamentului. Dar nimic nu impiedica urmarea tratamentului mai multi ani, in cure de doua sau trei luni, la aproximativ 4 luni.

Mod de actiune:

In caderea ereditara a parului, combinatia intre ereditate, hormoni si varsta determina o scadere progresiva sau miniaturizare de anumiti foliculi ai scalpului. In timp, cu cat faza activa de crestere a parului devine mai scurta, faza de odihna devine mai lunga. In cele din urma, cresterea parului nu va mai avea loc. Mecanismul exact de functionare a solutiei Minoxidil este incert. Cu toate acestea, cercetatorii cred ca Minoxidil functioneaza in parte, prin extinderea partiala a foliculilor de par si inversarea procesului de miniaturizare. Prin largirea foliculilor miniaturizati, faza de crestere a parului este prelungita, si va permite parului sa arate mai gros si mai lung. Si cu mai multi foliculi in faza de crestere, in acelasi timp, este posibil sa vedem o acoperire mai buna a scalpului.

Dermatologii au efectuat un studiu observational pe 984 de barbati cu probleme ereditare de caderea parului. Studiul a evaluat faptul eficienta unei solutii topice cu concentratie de 5% Minoxidil in tratamentul caderii parului si stimularea cresterii de par nou. In perioada de 1 an al studiului, pacientii au aplicat 1 mililitru (ml) de solutie cu concentratie de 5% minoxidil, de doua ori pe zi, pe zonele cu probleme ale scalpului.

La sfarsitul anului:

Investigatorii dermatologi au observat ca zonele de cadere a parului de pe scalp au devenit mai mici la 62% dintre pacienti. In timpul evaluarii eficacitatii minoxidilului in stimularea cresterii parului, investigatorii au observat ca solutia cu concentratia de 5% a fost foarte eficienta in 15,9% din cazuri, eficienta in 47,8% si moderat eficienta in 20,6%.

Parul pierdut in timpul spalarii a numarat 69,7% la inceputul studiului, si 18,8% la sfarsit – o masura a eficacitatii solutiei cu concentratie 5% de Minoxidil in stoparea procesului de cadere a parului pacientilor studiati.

Efectele secundare, in mare parte dermatologice, au fost observate in 3,9% din pacienti. Niciun efect secundar nu a fost inregistrat ca fiind grav.

Pret:

Minoxidil este disponibil in farmacii la un pret mediu de 80 lei.

Nu folositi informatiile din prezentul prospect, in scopul tratarii oricaror probleme de sanatate sau de inlocuire a medicamentelor, tratamentelor prescrise de persoanalul medical autorizat. Acest prospect reprezinta doar o sursa de informare si nu inlocuieste sfatul medicului. Pentru orice problema adresati-va medicului sau farmacistului de care apartineti.

Articole Similare:

Ultima actualizare: vineri, 6 ianuarie, 2012, 13:52

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile necesare sunt marcate *