Prima Pagina » Alimentatie si Diete » Modificarea Calitatii Alimentelor in Urma Infectarii, Infestarii sau Impurificarii Chimice

Modificarea Calitatii Alimentelor in Urma Infectarii, Infestarii sau Impurificarii Chimice

Modificarea Calitatii Alimentelor in Urma Infectarii, Infestarii sau Impurificarii Chimice

Modificarile care apar in mirosul, gustul, aspectul si consistenta alimentelor, in decursul alterarii lor, permit sa se evite cu usurinta consumul de alimente alterate. Probleme mult mai dificile din acest punct de vedere ne fac alimentele care, desi au aspect normal, contin germeni patogeni, paraziti sau substante toxice. Asemenea alimente pot sa ajunga usor in consum si sa provoace imbolnaviri. Stabilirea infectarii cu germeni patogeni, a infestarii sau impurificarii chimice fiind dificila, necesitand examene speciale de laborator, trebuie luate toate masurile pentru a preveni o asemenea degradare a calitatii igienico-sanitare a alimentelor.

O prima cauza care poate duce la infectarea cu germeni patogeni, la infestarea sau impurificarea chimica a alimentelor de origine animala este boala animalelor de la care provin. Astfel, de exemplu, carnea, organele sau laptele provenite de la animale bolnave de tuberculoza sau bruceloza pot contine germenii corespunzatori. Carnea animalelor infestate cu tenii sau trichine poate transmite parazitoza la om. In fine, organele si carnea animalelor intoxicate in mod accidental cu substante chimice toxice pot contine cantitati importante de toxic.

Infectarea cu germeni patogeni, infestarea sau impurificarea chimica a alimentelor nu presupun insa in mod obligatoriu existenta animalului bolnav. Astfel, la animalele sanatoase, in conditii care determina o scadere a rezistentei lor, poate avea loc o trecere a microbilor patogeni din intestin in sange si de aici in muschi, organe. Animalele tratate cutanat cu insecticide, pentru combaterea diferitor parazitoze, sau care consuma furaje tratate cu insecticide sau fungicide pot sa concentreze substanta in organe sau s-o elimine prin lapte. Concentrarea substantelor toxice poate avea loc si in plantele tratate cu insecticide si fungicide.

In fine, alimentele se pot infecta cu germeni patogeni, infesta sau impurifica chimic in decursul circuitului lor pana la consumare. Alimentele se pot impurifica si prin trecerea unor substante toxice din ambalaje, utilaje etc. Cunoasterea acestor aspecte pentru fiecare aliment in parte are o importanta deosebita pentru a preveni modificarile negative si a asigura o alimentatie de inalta valoare nutritiva.

Articole Similare:

Ultima actualizare: joi, 14 martie, 2013, 9:00 Afisari: 16

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile necesare sunt marcate *