Prima Pagina » Sanatate A-Z » Dermatologie » Modificari ale Tegumentului cu Continut Lichid

Modificari ale Tegumentului cu Continut Lichid

Modificari ale Tegumentului cu Continut Lichid

Vezicula

Este o mica proeminenta de pana la 5 mm cu continut lichid. Veziculele se formeaza strict intraepidermic fie prin edem intercelular inflamator (vezicula interstitiala din eczeme) fie prin distructia unui grup de keratinocite sub efectul citopatic al unor virusuri (veziculele din herpes, varicela si zona-zoster); daca primele au un continut clar, sero-citrin, ultimele au un continut pseudo-purulent.

Pustula

Este o acumulare lichidiana de mici dimensiuni, pana la 5 mm, cu continut albicios din cauza acumularii de PMN. De regula sunt septice (bacteriene), dar pot fi si aseptice, in cazul psoriazisului pustulos.

Bula (flictena)

Este o acumulare lichidiana de mari dimensiuni, pste 5 mm, cu continut sero-citrin, pu­rulent sau hemoragic. Bulele sunt de tip superficial (subcornoase) ca in cazul infectiilor streptococice, de tip mijlociu (acantolitice) ca in cazul pemfigusului, formate in grosimea stratului spinos, sau de tip profund (subjonctionale) cand se formeaza prin detasarea intregului epi­derm de pe dermul subiacent (arsuri, pemfigoid bulos, etc). Prin spargere, bulele devin ero­ziuni.

Articole Similare:

Ultima actualizare: miercuri, 25 septembrie, 2013, 14:03

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile necesare sunt marcate *