Prima Pagina » Sanatate A-Z » Dermatologie » Modificari ale Tegumentului cu Continut Solid

Modificari ale Tegumentului cu Continut Solid

Modificari ale Tegumentului cu Continut Solid

Placa urticariana

Este o arie discret proeminenta, bine delimitata, eritematoasa, alba in centru dar numai la debut, intotdeauna pruriginoasa si intotdeauna pasagera, cu o persistenta de cateva minute pana la cateva ore (maxim 24 ore). Se intalneste tipic in urticarii si mecanismul de producere este eliberarea de histamina din mastocite cu reactia inflamatorie acuta consecutiva.

Papula

Este o proeminenta palpabila de mici dimensiuni (1 – 5 mm), care persista cateva luni si se remite fara cicatrici. De regula au un aspect conic pe sectiune, cu exceptia lichenului plan in care varful papulelor este aplatizat. Majoritatea apar in urma constituirii unui infiltrat limfo- histiocitar intr-o papila dermica (papulele dermice); unele, respectiv cele din verucile plane juvenile, sunt papule epidermice, constituite prin ingrosarea localizata a epidermului sub actiunea citopatica a virusului papilomatos uman (HPV).

Nodulul

Este o masa solida si proeminenta de dimensiuni mari (peste 5 mm), de regula infla­mator (eritematos) format printr-un infiltrat cu PMN sau limfo-histiocitar abundent in derm sau hipoderm. Exemple de noduli intalnim in tbc, lepra, sifilis, eritem nodos sau furunculul.

Goma

Este un nodul hipodermic gigant cu zona centrala necrozata care se elimina ani in sir printr-o fistula centrala si se remite caracteristic prin cicatrici vicioase. Apare in tbc si sifilisul tertiar.

Papilomul

Papilomul consta din hiperplazia uneia sau a mai multor papile dermice, formand tumo- rete totdeauna pediculate si alungite, moi si mici, de ordinul milimetrilor. Apar ca papiloame congenitale sau virale (condiloamele acuminate, etc). Papiloamele multiple si confluate formeaza papilomatoza, un marker clinic constant al insuficientei limfatice cronice.

Lichenificatia

Este o ingrosare concomitenta a epidermului si dermului, de regula in urma unei reactii inflamatorii cronice ca in psoriazis sau prin grataj cronic, ca in eczema atopica lichenificata. Se observa o arie de tegument ingrosat la nivelul caruia este evident cu ochiul liber cadrilajul cutanat.

Hiperkeratoza

Aceasta modificare consta din placi galbui extrem de dure si aderente, adesea fisurate, dezvoltate de regula palmar sau plantar. Constituie o ingrosare numai a stratului cornos, se­cundara unei reactii inflamatorii cronice (psoriazisul palmar) sau unei traume mecanice repe­tate (clavusurile plantare si durioanele palmare).

Tumora

Reprezinta o proeminenta relativ dura cu persistenta indefinita si tendinta la crestere, de natura benigna sau maligna. Orice populatie celulara prezenta in tegument poate genera tumori specifice (nevi epidermici din keratinocite, nevi nevocitari din melanocite, fibroame, mastocitoame, limfoame, etc).

Articole Similare:

Ultima actualizare: miercuri, 25 septembrie, 2013, 13:49

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile necesare sunt marcate *