Prima Pagina » Sanatate A-Z » Dermatologie » Modificari de Culoare ale Tegumentului

Modificari de Culoare ale Tegumentului

Modificari de Culoare ale Tegumentului

Acestea se numesc pete sau sinonim macule. Ele nu modifica planul cutanat si pot fi rosii (pete vasculo – sanguine) sau brune (pete pigmentare).

Pete vasculare propriu-zise

Petele vasculare propriu-zise apar printr-un proces de proliferare anatomica a vascularizatiei dermice superficiale. Astfel sunt telangiectaziile stelate sau lineare si respectiv hemangioamele plane.

Pete purpurice

Petele purpurice apar prin extravazarea de hematii, de regula in vasculite alergice, sub forma de petesii (punctiforme). Daca sunt mai extinse vorbim de echimoze si respectiv de hematoame daca asociaza o colectie sanguina profunda. Petesiile sunt initial de culoare rosie- vie, apoi culoarea vireaza in rosu – violaceu, galben – verzui, apoi galbui si in final dispar. Ca semn caracteristic este digitopresiunea: la presarea cu varful degetului, culoarea petesiilor nu se modifica (spre deosebire de petele eritematoase care se albesc temporar).

Pete eritematoase

Petele eritematoase sau mai pe scurt eritemele sunt modificari functionale pasagere care apar prin vasodilatatia plexului dermic superficial. Ele semnifica o reactie inflamatorie acuta sau cronica de orice cauza si dispar odata cu stingerea acesteia. Deosebim astfel eriteme active in perioada acuta a reactiei inflamatorii, de culoare rosie vie si calde la palpare si eriteme pasive, in perioada cronica sau finala a unei reactii inflamatorii, de culoare rosie violacee si „reci” la palpare (aceeasi temperatura cu tegumentul din jur). Eritemele pot fi localizate sau generalizate. Cele localizate pot avea forme nedefinite („in harta geografica”) sau definite (in arc de cerc, inelare, policiclice, lineare). Cele generalizate sunt denumite dupa modelul unei boli prototip: eritem rozeoliform (pete mari, distantate, nu foarte numeroase, ca de exemplu rozeolele sifilitice); eritem rujeoliform (pete mici, apropiate, foarte numeroase, ca de exemplu in rujeola sau alergiile post-medicamentoase); eritem scarlatiniform, care seamana cu scarlatina si este in plaja continua. Eritrodermia este definita drept situatia in care tegumentul apare eritematos in totalitate, fara zone de culoare normala.

Pete pigmentare

Grupul cuprinde macule hiperpigmentare (prin exces de melanina) de o culoare bruna mai intensa decat nuanta de fond a restului pielii si respectiv macule hipopigmentare (prin deficit de melanina) de o culoare mai deschisa decat restul pielii. Exemple pentru prima categorie sunt petele hiperpigmentare post-arsura, post-pemfigus sau post-lichen plan, iar pentru a doua categorie albinismul, vitiligo sau depigmentarile post-psoriazice.

Pete artificiale

Cele endogene sunt expresia unor intoxicatii cronice cu saruri de aur, argint, mercur, plumb si au o culoare cenusiu-teroasa sau medicamentoase (beta-caroten, mepacrin, etc) si au culoarea medicamentului (in exemplele date, un galben pseudo-icteric).

Cele exogene sunt numite tatuaje si pot fi ornamentale, dar si profesionale (lucratori in industria colorantilor) sau accidentale (zonele descoperite la cei care supravietuiesc unei explozii de mina se impregneaza cu microparticule din jur si capata definitiv o nuanta inchisa).

Articole Similare:

Ultima actualizare: miercuri, 25 septembrie, 2013, 13:40

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile necesare sunt marcate *