Prima Pagina » Sanatate A-Z » Nefrologie » Modificari elementare morfologice la nivelul caii de excretie a aparatului urinar

Modificari elementare morfologice la nivelul caii de excretie a aparatului urinar

Dezorientarea – orientarea anormala a calicelor, bazinetului si ureterului, poate fi modificata in cazul unui rinichi anormal congenital – rinichi in potcoava, polichistic, sau datorita compresiuni ce se exercita  la nivelul acestor cavitati de catre o formatiune expansiva intrarenala sau extrarenala.
Dilatatia – la aparitia ei contribuie pe de o parte infectia, care determina paralizia fibrelor musculare netede, iar pe alta parte existenta unui obstacol. Acesta este responsabil de cresterea presiunii urinei la nivelul caii de excretie.
Stenoza – reducerea calibrului caii de excretie la diferite nivele, insotita frecvent si de modificari de contur. Este o modificare elementara care se gaseste in tuberculoza renala, care stenozeaza printr-un proces de sclero-lipomatoza bazinetul sau calicele.
Eroziunile si ulceratiile – sunt pierderi de substanta de dimensiuni diferite situate in parenchimul renal.
Amputatiile – reprezinta suprimarea partiala sau totala a cavitatilor renale, pot fi consecinta unui proces sclerolipomatos, a unei compresii care se exercita asupra cavitatilor excretoare sau a unei leziuni intracanalare.
Lacunele renale – apar ca un minus de umplere cu contururi nete, mai mult sau mai putin regulate.

Articole Similare:

Ultima actualizare: joi, 19 aprilie, 2012, 2:13

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile necesare sunt marcate *