Prima Pagina » Sanatate A-Z » Gastroenterologie » Modificari Histologice Induse de Infectia cu H. Pylori

Modificari Histologice Induse de Infectia cu H. Pylori

Modificari Histologice la Nivelul Mucoasei Gastrice Induse de Infectia cu H. PyloriIn cazul unei colonizari masive, H. pylori se localizeaza preferential la nivelul jonctiunilor intercelulare, determinand rarirea, scurtarea sau chiar stergerea microvililor celulelor de suprafata, cu aspect de cupola a zonei apicale celulare si spatiu intercelular largit. Modificarile nu se limiteaza la nivelul mucusului apical, celulele din vecinatatea bacteriei suferind diverse degenerari: pierderea microvililor, detasarea mucusului, edem celular, vacuole degenerative intracitoplasmatice. Prin pierderea mucusului apical, factorii de agresiune sunt favorizati si se produc eroziuni ale mucoasei infectate.

Modificari histologice la nivelul mucoasei gastrice:

Ca reactie din partea organismului gazda la infectia cu H. pylori apare o gastrita acuta severa, manifestata histologic prin infiltrat inflamator difuz cu PMN in corion, observat mai frecvent in zona antrala (gastrita acuta tip B). Macroscopic, mucoasa este edematiata, cu eroziuni si ulceratii, uneori avand aspect nodular. La copil sunt caracteristice aspectul grisat sau tigrat al mucoasei antrale, precum si prezenta de macronoduli in antru.

Majoritatea autorilor considera ca vindecarea spontana in acest stadiu este practic absenta. Aproape toate gastritele acute de aceasta etiologie se transforma in gastrite cronice active, cu posibilitati multiple de manifestare si degenerare continua, in stransa relatie cu virulenta tulpinii, predispozitia genetica si factorii exogeni asociati.

In cadrul procesului de gastrita cronica, modificarea mucoasei este perpetuata de actiunea mediatorilor inflamatiei si prin interventia directa a H. pylori. Infectia este intotdeauna asociata cu modificari de gastrita cronica activa, care involueaza dupa eradicare. Specific acestui tip de gastrita, infiltratul inflamator acut (cu PMN) este pastrat in portiunea superioara a mucoasei, in timp ce in corion apare infiltratul inflamator cronic, cu mononucleare, in care predomina limfocitele si monocitele. In infectiile severe, se semnaleaza prezenta abceselor criptice (acumulari neutrofilice in criptele gastrice si in zonele din jurul acestora). Limitarea inflamatiei la partea superficiala a corionului este caracteristica gastritei superficiale antrale, in timp ce patrunderea inflamatiei in mucoasa antrala si disparitia glandelor cu aglomerare de foliculi limfoizi in special in partea antrala sunt similare gastritei cronice profunde.

Persistenta procesului inflamator cronic combinata cu activitatea bacteriei determina modificari persistente ale mucoasei gastrice sub actiunea diferitelor enzime, metaboliti activi si radicali liberi de oxigen. Leziunile mucoasei pot avea un caracter evolutiv in timp, in functie de virulenta tulpinii si particularitatile gazdei.

Sub influenta a diversi factori (hiperaciditate, inflamatie cronica), atat la nivel antral cat si la nivelul corpului, apar zone de metaplazie de tip intestinal, in care celulele epiteliale specifice mucoasei gastrice sunt inlocuite cu celule secretoare de mucus. Metaplazia intestinala este una dintre primele modificari structurale ale mucoasei gastrice si cea mai frecventa consecinta a infectiei cronice cu H. pylori H. Cu toate acestea, metaplazia intestinala nu este specifica pentru aceasta, putand fi consecinta oricarei stari de hiperaciditate prelungita. Ea constituie leziunea initiala pe care se pot dezvolta toate celelalte modificari histologice ale mucoasei gastrice, inclusiv ulceratia. Metaplazia poate regresa dupa eradicarea infectiei in 2-4 ani, dar daca depaseste un anumit grad ea devine ireversibila, reprezentand un factor de risc independent.

Similitudinea unor Ag bacteriene cu cele proprii determina un raspuns imun cu variati autoanticorpi, orientati impotriva celulelor secretoare de HCl. Ca urmare a distrugerii progresive a celulelor oxintice de la nivelul corpului gastric, se instaleaza diferite grade de atrofie care pot fi observate endoscopic si histologic. Tesutul conjunctiv prolifereaza intens, iar glandele dispar. Ulterior, inflamatia diminua sau dispare, la examenul endoscopic observandu-se mucoasa subtiata, pliurile sterse si reteaua vasculara din submucoasa. Pe langa mecanismul autoimun, atrofia mai poate fi datorata inducerii apoptozei celulelor epiteliale gastrice, fie prin activarea NOSi, fie prin producerea de NH4+.

Alte leziuni histologice posibile la nivelul mucoasei gastrice sunt cele de hiperplazie epiteliala, eventual insotita de un grad variabil de displazie. Importanta prezinta mai ales displazia, fiind considerata leziune premaligna Ultimul grad histologic al displaziei (displazia severa) corespunde de fapt carcinomului in situ si trebuie abordata ca atare.

Modificari histologice la nivelul mucoasei duodenale:

Cresterile prelungite ale aciditatii determina o modificare adaptativa din partea mucoasei duodenale sub forma metaplaziei gastrice. Desi poate fi intalnita si in alte situatii de hiperaciditate cronica, metaplazia gastrica a duodenului este foarte frecventa la cei cu H. pylori: 95% la cei cu UD si 80% la cei fara UD aparut ca urmare a infectiei. Mai mult, ariile de metaplazie sunt de 4 ori mai mari la cei cu UD fata de cei doar cu infectie cu H. pylori. Acest lucru vine sa confirme atat faptul ca H. pylori este cea mai frecventa cauza de metaplazie gastrica a mucoasei duodenale, precum si constatarea ca aceasta reprezinta o veriga importanta in lantul de transformari care duce la aparitia UD. Metaplazia gastrica este urmata de colonizarea cu H. pylori (mai ales in cazul tulpinilor cagA+, care au si o densitate de 10 ori mai mare decat cele cagA-). Colonizarea determina aparitia unui raspuns inflamator local, sub forma unei duodenite active reprezentata histologic de un infiltrat inflamator bogat in PMN. Combinate cu aciditatea excesiva, leziunile inflamatorii determina aparitia eroziunilor, care ulterior vor evolua in ulceratii.

Desi nu pot fi evidentiate la endoscopia simpla, zonele de metaplazie gastrica din bulb pot fi colorate cu albastru de metilen. Metaplazia gastrica a duodenului este reversibila, dar lent. Persistenta sa indica un risc crescut de recidiva al UD si este mai frecventa la cei care prezinta boala in antecedente.

Articole Similare:

Ultima actualizare: luni, 12 noiembrie, 2012, 16:10

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile necesare sunt marcate *