Prima Pagina » Sanatate A-Z » Pneumologie » Modificari statice si dinamice in patologia toraco-pleuro-mediastino-pulmonara

Modificari statice si dinamice in patologia toraco-pleuro-mediastino-pulmonara

Modificari statice in patologia toraco-pleuro-mediastino-pulmonara:

Asimetrie toracica  prin retractie – scolioza, fibroza pulmonara masiva, atelectazie, pahipleurita, fibrotorax (marele plaman distrus).

Asimetrie toracica prin largirea spatiilor intercostale – hiperinflatie pulmonara, pleurezie, pneumotorax.

Diafragmul poate fi ascensionat sau coborat. Diafragmul ascensionat poate fi determinat de cauze toracice: eventratii, paralizii de nerv frenic, sau pahipleurita. Diafragm ascensionat de cauze abdominale: procese care cresc presiunea abdominala: sarcina, abces subfrenic, ascita, hepatomegalie, splenomegalie, alte tumori abdominale;

Diafragmul poate fi coborat prin prin hiperinflatia pulmonara, pneumotorax sau pleurezie.

Mediastinul poate fi tractionat de fibroze pulmonare, pahpleurite, atelectazie sau poate fi impins prin emfizem unilateral, pneumotorax, pleurezie masiva, tumori pulmonare benigne.

Modificari dinamice in patologia toraco-pleuro-mediastino-pulmonara:

Aceste modificari se pun in evidenta cu ajutorul radioscopiei:

Arcuri costale cu amplitudine diminuata in: hiperinflatie pulmonara, fibroza pulmonara, pahipleurita, atelectazie.

Diafragm cu miscari cu amplitudine diminuata: pleurezie diafragmatica, hiperinflatie obstructiva, pneumotorax, procese subdiafragmatice, abces subfrenic, pneumoperitoneu, procese inflamatorii pulmonare situate in segmentele bazale.

Diafragm imobil – paralizie de nerv frenic sau aspect particular- fenomenul Kunbock – cu miscare paradoxala sau miscare in  balanta (in momentul in care un hemidiafragm urca, celalalt coboara). Acest fenomen apare in cazul parezei de hemidiafragm in paraliziile de nerv frenic sau anumite cazuri de reducere laterala a mobilitatii diafragmului care nu este de natura paralitica. Explicatia acestui fenomen este data de cresterea presiunii intraabdominale. In inspir hemidiafragmul este impins in sus, iar in expir este invers.

Mediastinul mobil – miscari pendulare ale mediastinului, numit si fenomenul  Holznecht-Jackobson. Se observa in hiperinflatia unilaterala cu ventil expirator, mediastinul este impins in inspir spre partea sanatoasa iar in exprir mediastinul revine la normal. In fenomenul cu ventil inspirator fenomenul este invers.

Articole Similare:

Ultima actualizare: duminică, 1 ianuarie, 2012, 15:03

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile necesare sunt marcate *