Prima Pagina » Corpul Uman » Fiziologie Umana » Modificarile Excretiei in Efort

Modificarile Excretiei in Efort

Modificarile Excretiei in EfortDiureza scade in timpul efortului fizic deoarece efortul stimuleaza eliberarea de adrenalina care produce vasoconstrictie, care la randul ei scade filtrarea glomerurala. O alta cauza a scaderii diurezei este pierderea unei mari cantitati de lichide prin transpiratie. Transpiratia produce stimularea secretiei de hormon antidiuretic (printr-un mecanism de feed-back) care favorizeaza reabsorbtia tubulara si deci urina finala scade.

In cursul antrenamentului sportiv, analizele cantitaive si calitative ale urinii ne dau indicatii referitoare la starea de antrenament.

Fosfaturia normala este in jur de 2g 0/00 , dar care creste in timpul efortului fizic. Valorile ce depasesc 7g 0/00 indica un efort epuizant pentru care sportivul nu este suficient pregatit. Valori mai mici de 5g 0/00 indica un randament mai slab decat cel pe care il asigura gradul sau de antrenament.

Variatia pH-ului urinii. In mod normal pH-ul urinar este 4,5-7,5 in repaus, iar in timpul efortului devine mai acid datorita prezentei acidului lactic in cantitate mai mare. In eforturile intense dar de scurta durata, urina este mai acida decat in eforturile cu intensitate mai mica, dar de lunga durata. Aceasta situatie se explica prin faptul ca rinichiul este foarte sensibil la hipoxie, cand acidul lactic nu se poate oxida si se acumuleaza in sange in cazul eforturilor de lunga durata.

Eliminarea de creatinina si de creatina creste, deoarece ele nu pot fi refosforizate; dupa efort insa va creste cantitatea de acid uric eliminat.

Albuminuria. Urina normala nu contine substante proteice; ele apar doar in stari patologice sau in efort fizic epuizant. Albuminuriile de efort sunt considerate normale daca nu au valori mari si dispar dupa 4 ore de la incetarea efortului, cum ar fi de exemplu in fotbal (66 mg%), canotaj (90 mg%), patinaj viteza (65-92 mg%), alergare pe 100m (26,2 mg%). Valori crescute ale albuminuriei ne dau indicatii asupra gradului de antrenament; starea buna de antrenament se asociaza cu valori mici cand si revenirea la normal a excretiei azotate este mult mai rapida.

Glucozuria absenta in mod normal in repaus, apare si persista inca in starea de start si dupa incetarea efortului in box, situatie in care se constata si o hiperglicemie pe aceeasi durata.

Clorura de sodiu este in cantitate mai mare in urina dupa un efort fizic; pentru restabilirea echilibrului hidro-mineral se recomanda administrarea de apa sarata dupa incetarea efortului. Cresterea sodiului si clorului urinar, peste normal, dupa efort, se asociaza cu neadaptarea la efort sau stare precara de antrenament. La un efort de aceeasi intensitate, indivizii antrenati elimina cantitati mai reduse de clorura de sodiu (0,5 g0/00), decat cei neantrenati (2-3 g/000).

Ionii de calciu si magneziu sunt eliminati in cantitate mai mare prin urina de subiectii mai antrenati.

Eforturile statice determina eliminari urinare crescute de fosfati, aminoacizi si creatinina, comparativ cu eforturile dinamice.

Sindromul urinar de suprasolicitare se manifesta printr-o crestere a eliminarilor de fosfati, uree, aminoacizi si o proteinurie de lunga durata dupa terminarea efortului (10-20 ore).

Scaderea in greutate. In cadrul unor ramuri de sport se impun scaderi in greutate pentru incadrarea in diferite limite stabilite pe categorii de greutate (box, haltere, lupte). In acest scop se realizeaza antrenamente in conditii speciale, bai si regim alimentar adecvat, dirijandu-se excretia de lichide. Prin transpiratii abundente se obtin scaderi in greutate de 1-3 kg fara urmari daunatoare asupra organismului, deoarce sunt pierderi de apa si de grasimi din tesuturi.

Scaderi mai mari de 4-5 kg se obtin prin bai de aburi si regim alimentar vegetarian, fara sare. In general eforturile din diferite sporturi duc la o scadere in greutate cu atat mai mare, cu cat durata lor este mai lunga: 200-300 de grame in canotaj, 600-800 de grame dupa un meci de box, 1-3 kg dupa un meci de fotbal; aceste scaderi atesta solicitarea glandelor sudoripare deoarece diureza este mult diminuata.

Eforturile ce se desfasoara pe o perioada mare de timp determina scaderi si mai mari in greutate ca de exemplu: 3-5 kg in maraton, 8-10 kg in ciclismul de fond. Inotul nu determina scaderi in greutatea corporala prin transpiratie; micile scaderi care au totusi loc depind de temperatura mai scazuta a apei.

Articole Similare:

Ultima actualizare: vineri, 7 decembrie, 2012, 17:40

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile necesare sunt marcate *