Prima Pagina » Sanatate A-Z » Oftalmologie » Modificarile Functiei Optice in Diabet

Modificarile Functiei Optice in Diabet

Retinopatie Diabetica

Exista o retinopatie hemoragica, deci predomina modificarile hemoragice. Modificarile apar initial la nivelul vaselor terminale perimacular sub forma de dilatatii microanevrismale.

In orice diabet este necesar, mai ales la inceput, sa se faca o angiocoriografie pentru depistarea microanevrismelor si pentru a se putea face un tratament laser. La un moment dat in evolutie anevrismele se rup – se produc microhemoragii pe tot fundul de ochi, care se unesc in spre superior, si cand sunt in cantitate mare hemoragia se extinde catre vitros care tractioneaza retina si produce dezlipirea de retina tractionata – orbire.

Hemoragia se poate extinde catre periferia retinei la nivelul corpului ciliar si se complica cu un glaucom secundar hemoragic care are evolutie catre glaucom absolut. Hemoragia creeaza zone de ischemie retiniana care favorizeaza dezvoltarea neovascularizatiei retiniene – neovase friabile, se rup usor, accentueaza hemoragia retinovitreana cu complicatii ale acesteia.

Trebuie facut obligatoriu tratament laser profilactic, eficace in microanevrisme dar trebuie facut ci in cazul neovascularizatiei pentru a limita ruperea acestor vase friabile.

Daca se produce hemorgie extinsa ipsilateral, administrarea de vitamina C are o eficienta redusa, este necesara reglarea concentratiei de glucoza si factorul cel mai nefavorabil este alternanta intre hipo- si hiperglicemie.

Tratamentul diabtului de fond influenteaza putin retinopatia diabetica. In faza proliferativa vasculara, pentru protejarea maculei, trebuie facuta fotocoagularea cu laser de jur-imprejurul maculei. Daca nu s-a asociat dezlipirea retinei se mentine functia vizuala.

Articole Similare:

Ultima actualizare: marți, 9 aprilie, 2013, 13:14

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile necesare sunt marcate *