Prima Pagina » Sanatate A-Z » Dermatologie » Molecule de Adeziune

Molecule de Adeziune

Proteine si glicoproteine de suprafata celulara care permit celulelor sa in­teractioneze fizic si sa raspunda pro­teinelor care se gasesc in mediul in­conjurator imediat (de vecinatate), daca aceste proteine se gasesc in matricea extracelulara sau pe suprafata altor celule. Abilitatea celulelor (in particular a celor implicate in reactii imunologice si in­flamatorii) de a raspunde schimbarilor si semnalelor primite din mediul imediat in­conjurator, depinde de expresia lor. Ele sunt:

1. Familia de integrine: Glicoproteine de suprafata compuse din 2 lanturi distincte, α si β, legate necovalent. Cea mai mare subfamilie o constituie o grupare de inte­grine cu activare foarte tardiva – VLA (engl. „very late activation“).

2. Familia de selectine: sunt implicate in adeziunea dintre leucocite si celulele en­doteliale, in traficul leucocitar, localizare si emigrare: P-selectina, E-selectina, L-selectina. ELAM-1 reprezinta acronimul pentru E-selectina, L-selectina, Adeziune intre leucocite si celulele endoteliale, Mo­lecula 1.

3. Familia de imunoglobuline : superfa­milie de gene definite prin prezenta receptorilor complexului major de histo­compatibilitate, clasele I si II, CD4, CD8. Din aceasta superfamilie fac parte: ICAM-2 (glicoproteina exprimata con­stitutiv numai de catre celulele en­doteliale), VCAM-1 (nu este exprimata constitutiv de catre celulele endoteliale) si PECAM (proteina a familiei de IgG care pare sa fie functionala in adeziunea leucocitara).

4. Caderine : molecule de adeziune depen­dente de calciu: desmogleinele (include antigenul pemfigusului foliaceu, DSG1) si Antigenul pemfigusului vulgar (DSG3), desmocolinele si protocaderinele. Cade­rinele interactioneaza cu citoscheletul ce­lular printr-o familie de proteine citoplas­matice cunoscute drept catenine. In tre­cut, rolul caderinelor a fost restrans la participare la morfogeneza embriologica si la mentinerea structurii si integritatii epidermale. Mai recent, au rol tinta in pemfigusul vulgar si foliaceu.

5. Altele : CD44: glicoproteina polimorfa exprimata pe suprafata a unor variate te­suturi.

Articole Similare:

Ultima actualizare: duminică, 29 martie, 2020, 14:13

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile necesare sunt marcate *