Prima Pagina » Sanatate A-Z » Dermatologie » Morphea (Sclerodermia Localizata)

Morphea (Sclerodermia Localizata)

Morphea

Morphea este o boala strict cutanata manifestata prin aparitia unor arii de tegument sclerozat, dur, neplicaturabil, aderent [a planurile anatomice subiacente, de culoare alba din cauza vasoconstrictiei locale. In toate situatiile insa apare la periferia acestor arii de scleroza o modificare patognomonica, un halou violaceu persistent numit “lilac ring” din cauza culorii sale.

Variantele de morphea sunt denumite dupa aspectul morfologic al ariilor de scleroza: “in placi”, “in picaturi” si “in banda”.  Morphea in placa consta de regula intr-o unica placa de mari dimensiuni localizata pe torace, morphea in picaturi din numeroase placi sclerozate mici, dispuse pe trunchi si membre iar morphea in banda are aspectul unei benzi de scleroza dispusa de-a lungul unui membru sau pe frunte cu extensie spre scalp, ultima situatie fiind numita si “in lovitura de sabie”. Primele doua forme apar mai frecvent la adulti iar ultima la copii.  In 30% din cazuri se datoreaza infectiei cronice cu Borrelia spp. , transmisa prin intepaturi de capusa.

Tratamentul consta in cure scurte de corticoterapie generala, antibioterapie daca Ac anti- Borrelia sunt crescuti si Lasonil gel local.

Articole Similare:

Ultima actualizare: miercuri, 2 octombrie, 2013, 10:17

Un comenentariu la Morphea (Sclerodermia Localizata)

  1. mirella 27/01/2014 at 20:32

    Buna seara
    v-as ruga cu disperare daca puteti sa ne ajutati cu un sfat privind vindecarea de aceasta boala,pe care o manifesta fiica mea de 22 ani, pe frunte, sub forma unei benzi din par pana pe nas.Multumesc

    Răspunde

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile necesare sunt marcate *