Prima Pagina » Corpul Uman » Mugurii gustativi

Mugurii gustativi

Ca si mirosul, mecanismul gustului este declansat de continutul chimic al substantelor din mancare si bautura. Particulele chimice sunt luate in gura si convertite in impulsuri nervoase care sunt transmise pe cale nervoasa la creier, unde sunt interpretate.

Mugurii gustativi se gasesc in centrul acestui sistem. Presarate pe suprafata limbii se gasesc mici proeminente denumite papile. In interiorul acestora se afla mugurii gustativi. Fiecare mugur gustativ este alcatuit din grupuri de celule receptoare si fiecare dintre caestea au proeminente fine – microvili – care ajung la suprafata limbii prin porii fini ai papilelor. La capatul opus, celula receptoare este in contact cu o retea de fibre nervoase.

Alcatuirea acestei retele este complexa si exista un grad mare de interconectare intre acestea. Doua fascicule nervoase diferite, care fac parte din nervul facial si glosofaringian, transmit mesajele la creier. Mugurii gustativi sunt sensibili doar la patru gusturi de baza: dulce, acru, sarat si amar; sediile receptorilor pentru aceste gusturi sunt localizate in diferite parti ale limbii. Mugurii care raspund la dulce se gasesc pe varful limbii, in timp ce cei specializati pentru sarat sunt localizati progresiv catre zona posterioara.

Modul in care mugurii gustativi raspund la  stimlii chimici din hrana si initiaza impulsurile nervoase catre creier nu este complet inteles, dar pentru a le putea detecta gustul, substantele chimice trebuie sa fie sub forma lichida. Hrana uscata nu da o senzatie gustativa  imediata, ci isi dobandeste gustul doar dupa ce este dizolvata in saliva.

Articole Similare:

Ultima actualizare: marți, 3 septembrie, 2019, 11:41

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile necesare sunt marcate *