Prima Pagina » Corpul Uman » Sistemul Muscular » Muschii Gatului

Muschii Gatului

Muschii Gatului

Musculatura regiunii cervicale este foarte dezvoltata, dispusa in straturi, asigurand o mobilitate mare atat gatului cat si capului. Muschii intrinseci sau muschii proprii ai gatului sunt cei care se afla in stratul cel mai profund, in imediata vecinatate a vertebrelor cervicale, iar musculatura care a patruns in teritoriul cervical ocupa o pozitie superficiala.Musculatura cervicala este invelita in trei fascii : superficiala, cervicala mijlocie si cervicala profunda.

Muschii cervicali dorsali

Sunt muschii situati dorsal fata de apofizele transverse ale vertebrelor cervicale.

Stratul I cuprinde: muschiul trapez, are o portiune cervicala si alta toracala, forma relativ triunghiulara, se insera dorsal pe coarda ligamentului cervical, iar ventral pe spina scapulara, actionand ca ridicator si basculator al spetei.

Stratul II cuprinde:

 • muschiul romboid cervical, are forma relativ triunghiulara, se insera cranial pe ligamentul cervical, iar caudal pe unghiul cervical al spetei, avand rol de basculator al spetei.
 • muschiul dintat ventral cervical (seratul ventral), are forma relativ triunghiulara, insera cranial pe apofizele transverse ale ultimelor cinci vertebre cervicale, iar caudal pe suprafata serata a spetei, avand rol de extensor al gatului si basculator al spetei.
 • muschiul splenius, bine dezvoltat la cal, redus la oaie, se insera cranial pe occipital si caudal pe apofizele spinoase toracale, avand rol de extensor al gatului si inclinator lateral al capului.

Stratul III cuprinde:

 • muschiul semispinal al capului (marele complex), este un muschi masiv format din doua portiuni, una dorsala poligastrica si una ventrala semipenata. Se insera cranial pe apofizele articulare cervicale si pe occipital, iar caudal pe apofizele spinoase si transverse ale vertebrelor toracale, avand rol de extensor al capului si gatului, dubland ligamentul cervical de care este usor aderent.
 • muschiul lungul capului (micul complex) este un muschi alungit, se insera cranial pe apofiza mastoidiana, caudal pe apofizele cervicale si transverse toracale, actionand ca extensor  si inclinator lateral al capului si gatului.
 • muschiul lungul atlasului, este un muschi fuziform care se insera cranial pe aripa atlasului, iar caudal pe apofizele articulare cervicale si transverse toracale, actionand ca extensor  si inclinator lateral al gatului.

Stratul IV, cel mai profund are o dispozitie segmentara, nedepasind in general doua vertebre alaturate.

Cuprinde :

 • muschiul multifid cervical , se gaseste in partea dorso-laterala a vertebrelor cervicale este alcatuit din fascicule scurte dispuse in trei straturi, avand rol de extensor si inclinator lateral al gatului.
 •  muschiul intertransversali cervicali, unesc procesele transverse si articulare apartinand la doua vertebre vecine, fiecare muschi prezentand trei portiuni, avand rol de inclinator lateral al gatului.
 •  muschiul oblicul mare (caudal) al capului, este dispus oblic intre  cranial aripa atlasului si caudal apofiza spinoasa a axisului, actionand ca principal rotator al capului.
 • muschiul oblicul mic (cranial) al capului, de forma patrulatera se insera cranial mobil pe apofiza jugulara si creasta mastoidiana si caudal fix pe aripa atlasului, fiind un extensor si de inclinator lateral al gatului.
 • muschiul marele drept dorsal al capului, este situat in zona cefei, are doua fascicule care se prind cranial pe protuberanta occipitalului (partea profunda) iar caudal pe apofiza spinoasa a axisului, fiind extensor al capului.
 • muschiul micul drept dorsal al capului, este un muschi redus situat sub marele drept dorsal, se insera pe occipital si pe tuberculul dorsal al atlasului, avand rol de extensor al capului si tensor al capsulei articulare occipito-atloidiene.

Muschii cervicali ventrali

Muschii cervicali ventrali  sunt situati ventral fata de apofizele transverse ale vertebrelor cervicale, dispusi intr-un strat superficial in raport strans cu traheea, esofagul, vasele si nervii si un strat profund in contact intim cu vertebrele.

Stratul superficial cuprinde:

 • muschiul sterno-mandibular(sterno-cefalic), la cabaline se insera de ramura recurbata a mandibulei, iar caudal impreuna cu simetricul sau pe epistern, rol de flexor al capului.
 • muschiul cleido-mastoidian, este un muschi lung situat intre clavicula si creasta mastoidiana;
 • muschiul cleido-brahial, se insera pe clavicula si creasta humerusului, trage membrul inainte si inclina capul lateral.
 • muschiul cleido-transvers, este un muschi triunghiular ce se insera cranial pe atlas si apofizele transverse ale primelor patru vertebre cervicale, iar caudal in comun cu cleido-mastoidianul pe  creasta humerusului. Are insertii reversibile, trage art. scapulo-humerala inainte si inclina gatul lateral.
 • muschiul omohioidian, situat in partea superioara a gatului , se insera cranial pe corpul hioidului si caudal pe apofizele transverse ale vertebrelor cervicale (rumegatoare) si pe fascia scapulara mediala la cabaline.Este un coborator al hioidului si separa vena jugulara care este superficiala de artera carotida comuna care este profunda.
 • muschiul sterno-hioidian, este un fascicul subtire situat inaintea traheei, intre stern si corpul hioidian, cu rol de coborator al hioidului.
 • muschiul sterno-tiroidian, este redus, unit cu simetricul si cu sterno-hioidienii, se intinde de la stern la fata laterala a cartilajului tiroid al laringelui. Este un coborator al laringelui si hioidului.

Jgheabul jugular este o depresiune longitudinala delimitata ventral de sterno-mandibular si dorsal de marginea inferioara a cleido-mastoidianului, adapostind vena jugulara.  

Stratul profund cuprinde :

 • muschiul lung al gatului, este impar format din mai multe fascicule succesive inserate fix pe fata ventrala si pe apofizele transverse a vertebrelor cervicale si fata ventrala a vertebrelor toracale. Are forma literei V cu varful orientat cranial, rol de flexor al coloanei vertebrale cervicale.
 • muschiul scalen, situat la baza gatului inaintea primei coaste, are o portiune ventrala si una dorsala. Se insera pe coaste si pe apofizele transverse ale vertebrelor cervicale, avand rol de flexor al gatului si intervine in miscarile inspiratorii.
 • muschiul lungul capului, muschi fasciculat , se insera mobil pe fata ventrala a bazioocipitalului  si fix pe apofizele transverse ale vertebrelor cervicale, avand rol de flexor al capului.
 • muschiul drept ventral al capului, este un muschi redus, se insera fix pe aripa atlasului si mobil pe fata ventrala a baziooccipitalului, rol in flexarea capului.
 • muschiul drept lateral al capului, se intinde de la fata ventrala a aripii atlasului la fata interna a apofizei jugulare. Este un flexor auxiliar al capului.

Articole Similare:

Ultima actualizare: vineri, 22 martie, 2013, 14:32

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile necesare sunt marcate *