Prima Pagina » Sanatate A-Z » Dermatologie » Mycosis fungoides

Mycosis fungoides

Limfom cutanat cu celule T

Limfom cu celule Thelper cu manifestare primara cutanata, uneori cu prezenta de HTLV („virusul limfotropic uman de tip T“).

Debuteaza prin manifestari nespecifice: placi eritematoase, discret edematoase, cu scuame fine in suprafata, pruriginoase; se localizeaza electiv in regiunea inghinala (eritem premicozic, de tip parapsoriazis in placi mari); leziunile devin ulterior rotund-ovalare, arciforme, frecvent cu clarificare centrala (mimeaza tineacorporis, cu care adesea sunt confundate), constituind stadiul in placi al Mycosis fungoides.

Intrun stadiu mai avansat, leziunile devin nodulare- tumorale, frecvent ulcerate (stadiul tumoral, cu un aspect histo-patologic distinct). In stadiile initiale nu exista alte determinari, pentru ca ulterior sa apara poliadenopatie periferica (specifica sau nespecifica – dermatopatica), afectari viscerale, adenopatii intraabdominale, mediastinale, febra, modificari ale frotiului periferic:

 • eozinofilie marcata (pana la 50%);
 • leucocitoza ≥ 20.000/mm3;
 • celule Sézary circulante (in forma eritrodermica leucemica de MF.). Diagnosticul de certitudine necesita biopsii cutanate repetate:
 • in epiderm: caracteristice sunt microabcesele Pantier formate din limfocite T anormale (limfotropism): hipercrome, cu nuclei indentati, cu mitoze frecvente;
 • in derm: apar infiltrate limfocitare, cu limfocite atipice dispuse insular sau in banda. Evolutia naturala este imprevizibila, pacientii supravietuind 10-15 ani din momentul diagnosticului histopatologic si aproximativ 2,5 ani din momentul aparitiei leziunilor tumorale cutanate. Tratamentul necesita un dermatolog experimentat, (RE)PUVA fiind util in stadiul de placi infiltrate fara adenopatii, dar fiind asociat cu recaderile in faza tumorala. Röentgen-terapia se foloseste cu succes pentru infiltrate si in stadiul tumoral. Un numar de leucocite superior valorii de 40.000/mm3 indica o abordare pluridisciplinara a pacientului, impreuna cu medicul hematolog.

Articole Similare:

Ultima actualizare: luni, 3 iunie, 2019, 13:23

4 Discutii la Mycosis fungoides

 1. Speranta W. 15/07/2017 at 13:30

  Am aceasta boala, de 3 ani si asi vrea sa stiu cum este tratata la alte persoane. Afara de Doctorul meu, nu cunosc pe nimeni cacare pot vorbi. Eu fac tratament, odata pe luna, cu creme cu Cortizon. Reactia buna dureaza cam 2 sapt. Asta-i tot. Razele pe mine, nu mau ajutat
  Multumesc daca raspunde-ti

  Răspunde
 2. enache elena 16/02/2015 at 15:49

  Buna ziua,
  Sunt din Galati si am o soacra (71 ani) diagnosticata in 2013 cu mycosis fungoides la Colentina in Bucuresti. La inceput a avut mici noduli care au fost excizati si a facut PUVA. Din 2014 nodulii care ii ieseau ulcerau. A facut radioterapie din toamna pana in ian 2015. Facea radioterapie la un nodul si ieseau alti patru in alta parte. Acum nu am reusit sa internez nici la Spitalul Militar din Buc la hematologie, nici la Colentina, Fundeni. Toti se feresc sa ne spuna ce avem de facut. In prezent are trei plagi in diametru de 10 cm adanci de aproximativ 1,5 cm pe spate si glezna. Mentionez ca noi la Galati nu avem hematolog (este in postnatal).
  Piciorul drept unde a facut multa radioterapie acum este vanat, il simte rece si abia poate sa se sprijine pe el. Momentan este pansata acasa de o asistenta cu dermazin si pansament. Ni se spune intr-un loc sa nu mai facem radioterapie, in altul sa nu facem chimioterapie ca o sa o omoram altii zic sa le facem, altii zic sa o pansam acasa pana moare. Mai are si alti noduli care au aparut recent. Toti cei care au vazut-o sau crucit dar nu ne-au spus concret ce avem de facut. Am fost trimisi de la oncolog la hematolog de acolo la chirurg si tot asa. Am dori sa stim unde ar trebui sa mergem cu ea si totodata sa ni se explice daca mai este ceva de facut. Macar sa il putem alina durerile. Am scanat toate documentele medicale si am facut poze. Daca este cineva care ne poate ajuta ii multumesc din suflet si il rog sa ma contacteze. Doame ajuta!

  Răspunde
  • cornel 06/10/2015 at 17:44

   incercati la spitalul militar Bucuresti sectia dermatologie, dr Chirita Doru

   Răspunde
 3. geta 04/03/2014 at 19:27

  singurii medici specialisti in aceasta boala sunt.d-na dr.beja luiza si senila simona de la dermato cluj.le multumesc si va recomand sa mergeti la ele pentru tratament cu rezultat 100%.

  Răspunde

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile necesare sunt marcate *