Prima Pagina » Sanatate A-Z » Medicina Alternativa » Fitoterapie » Nalba Mare (Althaea officinalis – Fam. Malvaceae)

Nalba Mare (Althaea officinalis – Fam. Malvaceae)

Nalba Mare Althaea officinalisRaspandita pe solurile umede in toata Europa, nalba mare poate atinge inaltimea de 7 m. Puful de pe tulpina si de pe frunzele ei mari ii confera un aspect catifelat. La sfarsitul verii, apar pentru scurt timp flori delicate, alb-rozalii, urmate de fructe plate si rotunde. Insa nalba mare este pretuita mai mult pentru radacinile ei groase, albe si fibroase, pe care romanii le considerau o delicatesa.

Parti utile – radacinile si frunzele

Radacinile se dezgroapa toamna, cand plantele au varsta mai mare de 2 ani. Ele sunt uscate, apoi folosite la prepararea de infuzii, pulberi, extracte si siropuri. Frunzele se culeg uneori, vara, fiind utilizate in infuzii.

Compusi activi

O mare parte a radacinii este formata din mucilagiu. Sunt prezenti si acizi fenolici si flavonoide.

Utilizari medicinale

Nalba mare este renumita pentru proprietatile ei calmante si antiinflamato­rii, fiind prescrisa pentru calmarea tusei seci si a altor afectiuni respiratorii. Aplicata in compresa, este foarte eficienta in comba­terea ulecerelor bucale, a abceselor dentare, a furun­culelor, acneei si arsurilor.

Testele au aratat ca, datorita nivelului ridicat de mucilagiu, nalba mare poate reduce inflamatiile. Alte cercetari i-au confir­mat proprietatile antisep­tice, ca si eficienta in combaterea infectiilor, prin stimularea sistemului imun.

In afara de descoperirile medicale, in Japonia s-a demonstrat o alta calitate a plantei si anume ca nalba mare are un efect de albire a pielii. Aceasta insusire ar putea constitui un obiect de interes in industria cosmetica, domeniu in care planta este deja folosita pentru prepararea de creme hidratante, datorita proprietatilor ei de catifelare si calmare.

Cultivare

Nalba mare poate fi cultivata din seminte. Se planteaza primavara, in orice tip de sol umed, in locuri foarte insorite.

Preparare si dozaj

In tratamentul durerilor in gat si al bronsitelor; infuzie: Puneti 2-3 g de radacina uscata la 1 ceasca de apa clocotita. Infuzati timp de 10 minute, apoi strecurati. Beti 2-3 cesti pe zi; pulbere / extract uscat: Luati cate 6 g pe zi; extract lichid din radacina (1:1 in alcool 25%): Luati 2-5 ml, de trei ori pe zi.

In tratamentul inflamatiilor bucale, abceselor dentare; compresa: Pregatiti infuzia ca mai sus. Aplicati compresa pe zona afectata de cateva ori pe zi, dupa caz.

Precautii

Nalba mare poate deveni toxica in combinatie cu alte substante precum alcoolul, taninii si fierul. Daca urmati un alt tratament medicamentos, intrebati medicul inainte de a folosi extractul de nalba mare, deoarece poate interfera cu absorbtia acestuia. S-a demonstrat ca nalba mare scade glicemia. De aceea poate interfera cu actiunea altor medicamente antidiabetice, precum insulina.

Articole Similare:

Ultima actualizare: joi, 13 decembrie, 2012, 11:04

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile necesare sunt marcate *