Prima Pagina » Corpul Uman » Nasul uman

Nasul uman

Pe langa faptul ca reprezinta organul mirosului, nasul este calea naturala prin acre aerul patrunde in organism in cursul respiratiei normale. In plus, el are o functie de protectie impotriva substantelor iritante, cum ar fi praful, care sunt de obicei expulzate prin stranut si astfel nu ajung in plamani.

Piramida nazala este alcatuita partial din oase si partial din cartilaje. Cele doua oase nazale, cate unul de fiecare parte, sunt orientate inferior si, de asemenea, formeaza puntea dintre cei doi ochi. Dedesubt, cartilajele nazale si cele ale narilor dau nasului forma si pliabilitatea.

In interior, nasul este impartit in doua cavitati inguste, de catre un perete ce se intinde antero-posterior. Acest perete, septul, este alcatuit din oase si cartilaj. El este acoperit cu o membrana moale si delicata numita mucoasa nazala, care se uneste cu marginea narilor. Narile reprezinta fire de par rigide, care cresc in jos si protejeaza calea aeriana.

Sunt, uneori, usor de observat la unii oameni, mai ale la barbati. Cele doua cavitati create de sept sunt denumite fose nazale. Ele sunt foarte inguste, sub 6 mm in latime. In partea superioara a foselor se gasesc lame osoase subtiri cu numerosi receptori olfactivi.

Articole Similare:

Ultima actualizare: miercuri, 13 martie, 2019, 12:17

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile necesare sunt marcate *