Prima Pagina » Medicamente » Medicamente N » Nebilet

Nebilet

Prospect

Un comprimat Nebilet contine nebivolol 5 mg sub forma de clorhidrat de nebivolol 5,45 mg si excipienti: polisorbat 80, hipromeloza, lactoza monohidrat, amidon de porumb, croscarmeloza sodica, celuloza microcristalina, dioxid de siliciu coloidal anhidru, stearat de magneziu.

Nebilet este utilizat in tratamentul hipertensiunii arteriale esentiale si tratamentul insuficientei cardiace cronice stabile cu disfunctie ventriculara stanga (fractie de ejectie < 35 %) ca tratament adjuvant tratamentului cu IEC, diuretice, antagonist de angiotensina II si/sau glicozizi digitalici.

Contraindicatii:

Hipersensibilitate la nebivolol sau la oricare dintre excipientii produsului. Insuficienta hepatica sau disfunctie hepatica.

Sarcina si alaptare:

Blocantele beta-adrenergice sunt contraindicate in: soc cardiogen, insuficienta cardiaca necontrolata, boala de nod sinusal, inclusiv bloc sino-atrial, bloc cardiac de gradul II sau III, bronhospasm si astm bronsic in antecedente, feocromocitom netratat, acidoza metabolica, bradicardie (frecventa cardiaca < 50 bpm), hipotensiune arteriala, tulburari circulatorii periferice severe.

Reactii adverse:

Cele mai multe reactii adverse sunt medii spre moderate. Cele mai frecvente evenimente adverse (incidenta sub 1-10%) sunt: dureri de cap, ameteala, oboseala si parestezie. Alte evenimente adverse, raportate de ce cel putin 1% dintre pacienti, sunt: diaree, constipatie, greata, dispnee si edem.

Evenimente adverse tipice antagonistilor beta-adrenergici, raportate de mai putin de 1% dintre pacientii tratati cu Nebilet sunt: bradicardie, conductivitate atrio-ventriculara incetinita/bloc atrio-ventricular, hipotensiune, insuficienta cardiaca, (cresterea) claudicatiei intermitente, vedere diminuata, impotenta, depresie, cosmaruri, dispepsie, flatulenta, voma, bronhospasm, eruptii.

Au mai fost raportate urmatoarele evenimente adverse, datorate antagonistilor beta-adrenergici: halucinatii, psihoze, confuzii, extremitati reci, cianotice, fenomen Raynaud, ochi uscati si toxicitate oculo-mucocutanoasa de tip practolol.

Mod de administrare:

Hipertensiunea arteriala esentiala: Doza recomandata este de 5 mg nebivolol (un comprimat Nebilet) pe zi, administrate de preferinta, in acelasi moment al zilei. Comprimatele pot fi administrate concomitent cu ingestia de alimente. Efectul de scadere a tensiunii arteriale se instaleaza dupa 1-2 saptamani de tratament. In unele cazuri, efectul optim se obtine numai dupa 4 saptamani.

Tratamentul asociat cu alte antihipertensive: Beta-blocantele pot fi utilizate in monoterapie sau in asociere cu alte antihipertensive. Pana in prezent, un efect antihipertensiv suplimentar s-a observat doar in cazurile in care Nebiletafost utilizat concomitent cu hidroclorotiazida in doze de 12,5-25 mg.

Utilizarea la pacientii cu insuficienta renala: La pacientii cu insuficienta renala, doza initiala recomandata este de 2,5 mg nebivolol pe zi. Daca este necesar, doza zilnica poate fi crescuta la 5 mg nebivolol.

Utilizarea la pacientii cu insuficienta hepatica: Datele cu privire la pacientii cu insuficienta hepatica sau cu disfunctie hepatica sunt limitate. De aceea, utilizarea Nebiletla acesti pacienti este contraindicata.

Varstnici: La pacientii peste 65 ani, doza initiala recomandata este de 2,5 mg nebivolol pe zi. Daca este necesar, doza zilnica poate fi crescuta la 5 mg nebivolol. Cu toate acestea, avand in vedere experienta limitata la pacientii peste 75 ani, este necesara prudenta, iar acesti pacienti trebuie monitorizati cu atentie.

Insuficienta cardiaca cronica stabila: Tratamentul cu Nebilet trebuie initial gradat, cu doze crescand dupa urmatoarea schema terapeutica:

Doza cea mai mica recomandata de 2,5 mg nebivolol o data pe zi, poate fi crescuta in functie de toleranta, la intervale de 14 zile cu cate 2,5 mg nebivolol, pana la o doza de 10 mg nebivolol, administrata o data pe zi. Doza maxima recomandata este de 10 mg nebivolol o data pe zi.

In special la pacientii cu insuficienta cardiaca severa (NYHA a III) si/sau in cazul tratamentului cu doze mari de diuretice, scaderea tensiunii arteriale poate fi intensificata dupa administrarea primei doze de Nebilet, precum si in cazul cresterii dozelor. Acesti pacienti trebuie supravegheati de un medic timp de aproximativ 2 ore dupa administrarea primei doze de Nebilet, precum si dupa cresterea dozelor, pentru a evita aparitia unor reactii hipotensive necontrolate.

Copii si adolescenti: La copii si adolescenti, nu s-au efectuat studii. De aceea, utilizarea la copii si adolescenti nu este recomandata.

Sarcina si alaptarea:

La om, nu exista suficiente date cu privire la administrarea Nebilet in timpul sarcinii, pentru a putea determina efectele sale potential negative. Studiile efectuate la animale nu au pus in evidenta posibile efecte negative, cu exceptia celor datorate proprietatilor farmacologice. Blocantele beta-adrenergice scad circulatia placentara, ceea ce poate determina moartea fetala intrauterina si nasterea prematura. In plus, pot sa apara reactii adverse (hipoglicemie si bradicardie) la fat si nou-nascut. La nou-nascut, in perioada postnatala, exista un risc crescut de complicatii cardiace si pulmonare. De aceea, administrarea Nebilet este contraindicata in timpul sarcinii.

Majoritatea blocantelor beta-adrenergice, in special cele lipofile, precum nebivololul si metabolitii sai activi, se excreta in laptele matern in cantitati variabile. Deoarece nu se stie daca nebivololul se excreta in lapte la om, utilizarea Nebilet in timpul alaptarii este contraindicata. Studiile efectuate la animale au aratat ca nebivololul se excreta in laptele matern.

Pret:

Nebilet 5 mg este disponibil in farmacii la un pret mediu de 35 lei.

Nu folositi informatiile din prezentul prospect, in scopul tratarii oricaror probleme de sanatate sau de inlocuire a medicamentelor, tratamentelor prescrise de persoanalul medical autorizat. Acest prospect reprezinta doar o sursa de informare si nu inlocuieste sfatul medicului. Pentru orice problema adresati-va medicului sau farmacistului de care apartineti.

Articole Similare:

Ultima actualizare: luni, 28 noiembrie, 2011, 15:48

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile necesare sunt marcate *