Prima Pagina » Medicamente » Medicamente N » Nefrix

Nefrix

Prospect

Preparatul Nefrix diuretic saluretic din grupa tiazidelor, are actiune de intensitate moderata, care se mentine 8-l2 ore; scade presiunea arteriala crescuta si potenteaza efectul medicamentelor antihipertensive.

Indicatii:

Edeme cardiace, nefrotice, cirotice, carentiale, cortizonice, sindrom premenstrual; edeme localizate (posttrombotice, posttraumatice); hipertensiune arteriala (singur sau in asociatie cu alte hipotensive); ca medicatie adjuvanta in diabetul insipid (concentreaza urina) si hipercalciuria idiopatica (scade eliminarea de calciu).

Actiune terapeutica:

Substanta diuretica producand eliminare de Na, K si apa; are efecte antihipertensive si potenteaza actiunea altor antihipertensive. Efectul diuretic apare la 2 ore dupa administrare si dureaza 6-24 ore.

Mod de administrare:

Adulti: ca diuretic, initial 1-2 comprimate de 1-2 ori/zi, apoi intermitent o data la 2 zile sau 3-5 zile/saptamana; ca antihipertensiv, 1 comprimat de 1-2 ori/zi zilnic, apoi cate 1 comprimat dimineata (dupa micul dejun), 3-4 zile/saptamana. Copii: 2,5 mg/kilocorp si zi (in 2 reprize).

Reactii adverse:

Hiponatriemie, sindrom hipokaliemic cu astenie, slabiciune musculara (se suplimenteaza potasiul); alcaloza hipocloremica, hipercalcemie, cresterea amoniemiei, agravarea insuficientei renale (la dozele mari se controleaza creatinina si electrolitii in sange), cresterea uricemiei, marirea glicemiei si agravarea diabetului, hiperlipoproteinemie (cresterea colesterolului LDL si a trigliceridelor serice); rareori anorexie, greata, voma, colici, diaree, constipatie, icter colestatic, pancreatita (in administrarea indelungata), hipotensiune nedorita, cefalee, ameteli, parestezii, xantopsie, eruptii cutanate, fotosensibilizare, purpura trombocitopenica, anemie aplastica, leucopenie, agranulocitoza (alergie).

Contraindicatii:

Anurie, insuficienta renala severa, precoma sau coma hepatica, boala Addison, aritmii digitalice si alte stari de hiperexciilitate miocardica, alergie sau intoleranta la tiazide si sulfamide; prudenta in ciroza decompensata, insuficienta renala, diabet, guta, hiperuricemie, hiponatriemie marcata, stari de hipokaliemie, ca si in timpul sarcinii (nu se administreaza timp indelungat) si al alaptarii. Atentie cand se asociaza cu antidiabetice (le antagonizeaza actiunea), litiu (cardio- si neurotoxicitate crescute), glucocorticoizi (pierdere de potasiu), digitalice (risc crescut de aritmii la dozele mari); cand se asociaza cu antihipertensive, doze mai mici din acestea (potenteaza efectul hipotensiv); antiinflamatoriile nesteroidiene micsoreaza efectul diuretic. Ca si alte diuretice, hidroclorotiazida nu trebuie folosita la sporti.

Sinonime si alte medicamente:

Disalunil, Esidrex, Hidroclorotiazida, Hypothiazide.

Pret:

Nefrix comprimate 25 mg cutie cu 1 blister din Al/PVC de 25 comprimate are un pret aproximativ de 3 lei.

Nu folositi informatiile din prezentul prospect, in scopul tratarii oricaror probleme de sanatate sau de inlocuire a medicamentelor, tratamentelor prescrise de persoanalul medical autorizat. Acest prospect reprezinta doar o sursa de informare si nu inlocuieste sfatul medicului. Pentru orice problema adresati-va medicului sau farmacistului de care apartineti.

Articole Similare:

Ultima actualizare: marți, 4 decembrie, 2018, 22:19

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile necesare sunt marcate *