Prima Pagina » Medicamente » Medicamente N » Neladex

Neladex

Neladex

Prospect

Compozitie

1 ml suspensie contine: dexametazona 1,0 mg; neomicina (sub forma de sulfat) 3,5 mg; polimixina B sulfat 6000UI.

Descrierea preparatului

Suspensie microdispersata de culoare alba. Combinarea antibioticelor asigura spectrul larg de actiune si eficacitate contra tuturor bacteriilor ce provoaca infectii oculare si auriculare. Prezenta dexametazonului inhiba reactia inflamatorie, preintimpina dezvoltarea complicatiilor grave si potenteaza efectul antibacterian. Poseda actiune marcata antibacteriana, antiinflamatoare si antialergica. Picaturile si unguentul asigura continuitatea tratamentului pe parcursul a 24 ore.

Forma farmaceutica

Picaturi oftalmice/auriculare.

Proprietati

Proprietatile farmacodinamice: Preparat combinat cu efect antibacterian si antiinflamator.

Neomicina este antibiotic cu spectrul larg de actiune din grupa aminoglicozidelor. Manifesta actiune bactericida, deregland sinteza proteinelor in celulele microbiene. Este activ fata de microorganismele grampozitive si gramnegative, inclusiv Staphylococcus aureus, Streptococcus pneumoniae, Escherichia coli, Proteus spp., Shigella spp. Slab activ fata de Pseudomonas aeruginosa si streptococi. Inactiv fata de ciuperci patogene, virusuri, flora anaeroba. Rezistenta microorganismelor la neomicina se dezvolta lent si nesemnificativ.

Polimixina B este un antibiotic cu structura polipeptidica. Mecanismul de actiune este determinat de capacitatea de a se lega de fosfolipidele membranare ale celulelor microbiene, ceea ce duce la lezarea lor. Este activ fata de microorganismele gramnegative, inclusiv Escherichia coli, Shigella spp., Enterobacter spp., Klebsiella spp., Haemophilus influenzae, Salmonella spp., Bordetella pertussis. Inalt activ fata de Pseudomonas aeruginosa. Inactiv fata de Proteus spp., Neisseria spp., strict anaerobi si bacterii grampozitive.

Fata de Polimixina B este sensibil Vibrio cholerae (cu exceptia subtipului eltor), la fel si Coccidioides immitis, dar in general fungii manifesta rezistenta la antibioticul dat.

Dexametazona este un remediu glucocorticosteroid. Nu poseda actiune mineralocorticoida. Manifesta actiune antiinflamatoare, antialergica si desensibilizanta marcata. Dexametazonul inhiba activ procesele inflamatoare, suprimand eliberarea mediatorilor inflamatiei de catre eozinofile, migrarea mastocitelor si micsorand permeabilitatea capilarelor.

Proprietatile farmacocinetice: La administrarea topica absorbtia sistemica este joasa.

Indicatii

Afectiuni bacteriene oculare acute si cronice:

  • blefarite;
  • conjunctivite;
  • keratite;
  • iridociclite.

Profilaxia inflamatiei postoperatorii a compartimentului anterior al ochiului. Otite externe si medii acute si cronice. Complicatii infectioase dupa interventiile chirurgicale pe aparatul auditiv.

Doze si mod de administrare

Inainte de administrarea preparatului se recomanda determinarea sensibilitatii fata de el a microflorei, care a provocat maladia la bolnavul dat.

A se agita flaconul inainte de administrare.

Neladex, picaturi oftalmice / auriculare in formele usoare se instileaza cate 1-2 picaturi in sacul conjunctival de 4-6 ori pe zi. In formele grave ale infectiei picaturile oftalmice pot fi folosite fiecare ora, pe masura diminuarii simptomelor maladiei numarul de administrari poate fi redus.

In infectiile canalului auditiv extern se instileaza cate 4 picaturi de 3-4 ori pe zi.

In complicatiile infectioase dupa interventiile chirurgicale pe aparatul auditiv si otitele medii – cate 4-10 picaturi de 3-4 ori pe zi.

Reactii adverse

La administrarea preparatului se pot semnala reactii adverse, determinate atat de dexametazona si componentele antibacteriene, cat si de asocierea lor.

Reactii alergice: prurit, edemul pleoapelor, hiperemia conjunctivei (de obicei, determinata de componentul antibacterian).

Reactii adverse determinate de actiunea dexametazonei:

– din partea organelor de vedere: hipertensiune intraoculara cu posibila dezvoltare ulterioara a glaucomului; formarea cataractei subcapsulare posterioare; incetinirea proceselor de regenerare a leziunilor (in afectiunile ce produc subtierea corneei sau sclerei, este posibila perforatia tunicii fibroase la administrarea locala a glucocorticoizilor). Din aceasta cauza nu se recomanda utilizarea Neladex-ului in afectiunile, insotite de defect al epiteliului cornean.

Dupa administrarea preparatelor ce contin glucocorticoizi in combinatie cu antibiotice se pot dezvolta infectii secundare (inclusiv fungica). Infectia bacteriana secundara poate aparea ca rezultat al inhibitiei reactiei de aparare a organismului pacientului. In infectiile oculare purulente acute glucocorticoizii pot masca sau agrava procesul infectios prezent. Aparitia pe cornee, dupa un tratament indelungat cu preparate steroidiene, a ulceratiilor care nu regenereaza poate semnala dezvoltarea unei invazii fungice.

Contraindicatii

Preparatul Neladex este contraindicat in:

  • keratite produse de Herpes simplex (keratita serpiginoasa);
  • infectii virale ale corneei si conjunctivei (inclusiv varicela);
  • infectii oculare cu micobacterii;
  • infectii oculare fungice;
  • hipersensibilitate la componentele preparatului.

Preparatul nu se indica dupa inlaturarea fara complicatie a unui corp strain din cornee.

Supradozare

In prezent cazuri de supradozare cu preparatul Neladex nu s-au comunicat.

Atentionari si Precautii

Preparatul este indicat numai pentru tratament topic.

La administrarea preparatelor cu continut de glucocorticoizi mai mult de 10 zile este necesara monitorizarea tensiunii intraoculare. La administrarea concomitenta a preparatului Neladex cu antibioticele sistemice – aminoglicozidele e necesara monitorizarea concentratiei neomicinei in serul sanguin.

Pe perioada tratamentului nu se recomanda de purtat lentile de contact. Trebuie de evitat atingerea varfului pipetei cu orice suprafata, pentru a evita contaminarea microbiana a continutului din ambalaj. A se agita flaconul inainte de administrare.

Utilizarea in pediatrie: In prezent inofensivitatea si eficacitatea administrarii preparatului la copii nu este determinata.

Sarcina si lactatia: Administrarea in perioada sarcinii se efectuiaza doar in cazul cand beneficiul scontat pentru mama prevaleaza riscul potential pentru fat. La necesitatea administrarii preparatului in perioada de lactatie se va intrerupe alimentatia la san.

Interactiuni medicamentoase

Nu s-a determinat interactiuni medicamentoase ale preparatului Neladex cu alte remedii medicamentoase.

Pret

 Neladex picaturi oftalmice/auriculare, suspensie 5ml in flacon-picurator de plastic si capac cu fileteste disponibil in farmacii la un pret mediu de 45  lei.

Nu folositi informatiile din prezentul prospect, in scopul tratarii oricaror probleme de sanatate sau de inlocuire a medicamentelor, tratamentelor prescrise de persoanalul medical autorizat. Acest prospect reprezinta doar o sursa de informare si nu inlocuieste sfatul medicului. Pentru orice problema adresati-va medicului sau farmacistului de care apartineti.

Articole Similare:

Ultima actualizare: joi, 14 februarie, 2013, 14:27

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile necesare sunt marcate *