Prima Pagina » Corpul Uman » Nervii Spinali

Nervii Spinali

Dura Mater si Nervii SpinaliMaduva spinarii este conectata cu organele receptoare si efectoare prin cele 31 de perechi de nervi spinali: 8 cervicali, 12 toracali, 5 lombari, 5 sacrali si 1 coccigieni. Nervii spinali sunt alcatuiti din fibre motorii si senzitive, somatice si vegetative. Fiecare nerv spinal este alcatuit din: radacina, trunchi si ramuri periferice.

Nervii spinali ies prin gaurile intervertebrale. Acestia fac legatura dintre maduva spinarii si organele gatului, trunchiului si membrelor. Fiecare nerv spinal are doua radacini.

Radacina posteriora (dorsala) este senzitiva (prin ea sosesc impulsurile aferente). Ea contine un ganglion spinal in care se afla neuroni senzitivi.

Radacina anterioara (ventrala) este motoare (prin ea pleaca impulsurile eferente). Cele doua radacini se unesc si formeaza trunchiul nervului. Acesta este mixt, adica are si fibre senzitive si fibre motoare. El se desparte in ramuri.

Reflexele care au centrii nervosi in maduva spinarii se numesc reflexe medulare. Dintre reflexele somatice, cele mai simple cuprind in arcul reflex numai doi neuroni: unul senzitiv (din ganglionul spinal) si unul motor (din substanta cenusie a maduvei, coarnele ventrale). De aceea ele se numesc refiexe monosinaptice. Stimulul este dat de alungirea muschilor care mentin pozitia corpului. Ei sunt supusi permanent unei alungiri pasive din cauza gravitatiei. Raspunsul este contractia muschiului care a fost alungit.

Alte reflexe somatice medulare sunt polisinaptice, ele antrenand unul sau mai multi neuroni de asociatie. Cele mai frecvente sunt reflexele de flexie. Ele constau in retragerea unui segment in cazul in care tegumentul acestuia a fost excitat de un stimul potential nociv. Sunt reflexe de aparare .

Prin  reflexe   medulare vegetative sunt realizate activitati ale organelor interne cum sunt : defecatia (eliminarea fecalelor), mictiunea (eliminarea urinei), modificari ale organelor genitale legate de actul sexual, vasoconstrictia etc.

Activitatea reflexa a maduvei  este subordonata centrilor din creier.

  • Maduva spinarii functioneaza prin reflexe medulare somatice si vegetative cu centrii in substanta cenusie.
  • Ea are legatura cu creierul prin fasciculele de axoni din substanta alba.
  • Ea este in legatura cu diferite organe prin nervi spinali.

Articole Similare:

Ultima actualizare: sâmbătă, 21 aprilie, 2012, 22:57

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile necesare sunt marcate *