Prima Pagina » Corpul Uman » Nervul optic

Nervul optic

Fiecare celula fotosensibila din retina se conecteaza prin intermediul fibrelor nervoase cu creierul, unde are loc sinteza informatiilor despre aspect, culori si forme. Toate aceste fibre nervoase se unesc la polul posterior al ochiului pentru a forma nervul optic. Acesta pleaca de la globul ocular printr-un canal osos al craniului si patrunde in cavitatea craniana imediat sub creier,  in regiunea glandei hipofize; aici se uneste cu nervul optic centralateral.

Nervii de pe fiecare parte se incruciseraza astfel incat o parte din informatiile de la ochiul stang trec in partea dreapta a creierului si viceversa. Nervii din portiunile temporale (langa tample) ale fiecarei retine nu se incruciseaza si astfel patrund in emisfera cerebrala de aceeasi parte, in timp ce fibrele din portiunile nazale se incruciseaza si merg in partea opusa.

Nervul optic nu este altceva decat un fascicul de fibre nervoase ce transporta impulsuri nervoase detaliate prin fibre fine, fiecare din acestea fiind izolate de cealalta prin teaca de mielina. In centrul nervului exista o artera ce il insoteste pe toata lungimea. Aceasta se numeste artera centrala a retinei. Ea se ramifica la polul posterior al ochiului si vasele care iau nastere se raspandesc pe suprafata retinei. Exista o vena corespondenta care traverseaza nervul optic alaturi de artera  centrala si care dreneaza retina.

Fibrele nervoare care pleaca de la retina sunt senzoriale, spre deosebire de fibrele nervoase motorii, care au doar o singura conexiune pe traiectul lor de la creier, nervii optici mai au multe sinapse. Prima dintre acestea se gaseste imediat dupa punctul in care inormatiile senzoriale sunt transmise de partea opusa. Acest punct de incrucisare se numeste chiasma optica si este foarte apropiat de hipofiza. Imediat dupa incrucisare, este prima sinapsa sau statie de releu, denumita corpii geniculati laterali. Aici, informatia din stanga si dreapta este din nou schimbata pe linia mediana. Functia acestei conexiuni are legatura cu reflexele pupilare.

De la corpii geniculati laterali, nervii se desfac in evantai, de fiecare parte formand radiatiile optice. Acestea isi modifica usor traiectul si se aduna sub forma unui fascicul  care traverseaza capsula interna, unde sunt concentrate toate caile motorii si senzoriale ale organismului. De aici, nervii au un traiect catre partea posterioara a creierului, la cortexul vizual.

Articole Similare:

Ultima actualizare: joi, 31 ianuarie, 2019, 19:34

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile necesare sunt marcate *