Prima Pagina » Sanatate A-Z » Dermatologie » Nevul Sebaceu

Nevul Sebaceu

Nevul SebaceuNevul sebaceu este numit si nev organoid.

Nevul sebaceu este o afectiune congenitala a diferentierii seba­cee, sub forma unei placi tumorale, frec­vent la nivelul scalpului. Are risc de dege­nerare maligna, in special in carcinom ba­zocelular.

Importanta medicala a nevului sebaceu solitar este asociata cu descrierea modificarilor benigne si maligne in unele cazuri. Transformarea maligna apare la 10-15% dintre leziuni desi studii recente sugereaza ca aceasta rata este mai mica. Aceste neoplasme apar in general in timpul adolescentei si a vietii adulte. Rar modificarile apar in copilarie, sub 5 ani varsta.

Cel mai comun neoplasm malign care se dezvolta din aceasta leziune este carciomul bazal celular. Studii recente arata ca dezvoltarea carcinomului bazal celular sau al oricarui alt neoplasm malign este foarte rara. Tumora benigna cea mai frecventa este trichoblastomul.
Alte tumori benigne si maligne includ siringochistadenomul papiliferum, keratoacantomul, chistadenomul, chistadenomul apocrin, leiomiomul, carcinomul celular sebaceu.

Riscul de malignizare este dificil de stabilit cu precizie iar modificarile maligne pot apare la orice varsta. Datorita acestui risc multe autoritati recomanda excizia chirurgicala completa, inainte de pubertate deoarece leziunea devine dura iar riscul de malignizare creste cu varsta.

Articole Similare:

Ultima actualizare: miercuri, 6 martie, 2013, 9:30

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile necesare sunt marcate *