Prima Pagina » Simptome » Simptome N » Nicturie

Nicturie

Simptom

Nicturia este termenul care explica necesitatea intreruperii somnului de noapte pentru a urina. In nicturie ritmul nictemeral de eliminare a urinii este inversat, volumul urinii nocturne reprezentand mai mult de jumatate din volumul total eliminat in decurs de 24 ore (normal, 1/4).

Cauze:

Nicturia este mai frecvent intalnita la batrani. Poate fi rezultatul consumului ridicat de lichide inainte de somn sau poate fi un simptom al unei afectiuni medicale cum este apneea de somn, hiperparatiroidism, insuficienta renala cronica, incontinenta urinara, infectie urinara, cistita interstitiala, diabet, insuficienta cardiaca, hiperplazia benigna de prostata sau cancer de prostata.

Analizele medicale obisnuite de laborator includ: hemoleucograma, VSH, sumar de urina, biochimia, urocultura cu antibiograma. Obligatoriu de determinat volumul urinar pe 24 h. Daca volumul urinar pe 24 h este crescut se pot incepe etapele diagnostice pentru poliurie. Pentru evidentierea unei obstructii a colului vezical se poate face cateterizare cu masurarea volumului rezidual.

Articole Similare:

Ultima actualizare: vineri, 12 aprilie, 2013, 15:34

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile necesare sunt marcate *