Prima Pagina » Medicamente » Medicamente N » Nistatina

Nistatina

Prospect

Nistatina este recomandata pentru tratamentul candidozelor digestive cu exceptia candidozei esofagiene la imunodeprimati, adjuvant in tratamentul candidozei vaginale si cutanate precum si pentru combaterea candidozei intestinale asociate, profilaxia candidozei la grupele cu risc crescut: prematuri imunodeprimati in special in cazul administrarii antibioticelor cu spectru larg sau metronidazol, pacienti tratati cu chimioterapice antineoplazice sau corticosteroizi timp indelungat.

Doze si recomandari:

Pentru tratamentul candidozelor digestive sunt uzual recomandate urmatoarele doze. adulti: 4000000-6000000 u.i. pe zi, fractionat in 3-4 prize. Copii peste 6 ani: 1000000-4000000 u.i. pe zi, fractionat in 3-4 prize. Se recomanda administrarea produsului intre mese, evitandu-se asocierea cu alimente. tratamentul se continua cel putin 24 de ore dupa vindecarea clinica. in cazul candidozei bucofaringiene se recomanda sfaramarea comprimatelor inaintea inghitirii lor si mentinerea in cavitatea bucala cat mai mult timp pentru realizarea unui contact direct si prelungit cu leziunile. Pentru tratamentul candidozelor cutaneo-mucoase uzual sunt indicate 2-3 aplicatii pe zi folosind unguente sau suspensii continand 100000 u.i./g.

Contraindicatii:

Hipersensibilitate la nistatina si la alte antifungice polienice sau la oricare dintre componentii produsului.

Atentionari:

Dupa stabilirea diagnosticului de certitudine este necesara dentificarea si inlaturarea factorilor favorizanti pentru prevenirea recidivelor. sarcina si alaptare: nistatina se administreaza in timpul sarcinii numai daca este absolut necesar. Nu se cunoaote daca nistatina se excreta in laptele matern. Deoarece practic nu se absoarbe din tractul digestiv, nistatina se poate administra in timpul alaptarii, cu precautie insa, datorita posibilitatii aparitiei efectelor adverse la sugar (diaree etc.).

Reactii adverse:

Administrata local, tegumentar, nistatina este foarte bine suportata. in cazul administrarii orale medicamentul poate produce uneori greturi, voma, diaree (la dozele mari), rareori reactii alergice (la nistatina sau la candidina eliberata prin distrugerea ciupercii).

Pret:

Nistatina (Stamicin) 500000 ui  20 de comprimate filmate este disponibil in farmacii la un pret mediu de 8 lei.

Nu folositi informatiile din prezentul prospect, in scopul tratarii oricaror probleme de sanatate sau de inlocuire a medicamentelor, tratamentelor prescrise de persoanalul medical autorizat. Acest prospect reprezinta doar o sursa de informare si nu inlocuieste sfatul medicului. Pentru orice problema adresati-va medicului sau farmacistului de care apartineti.

Articole Similare:

Ultima actualizare: joi, 24 noiembrie, 2011, 14:42 Afisari: 1.500

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile necesare sunt marcate *