Prima Pagina » Medicamente » Nitrofuranii

Nitrofuranii

Sunt chimioterapice bacteriostatice si bactericide, cu actiune redusa si utilizare limitata. Pentru a le intensifica activitatea, pe intreaga perioada a tratamentului, este necesara acidifierea urinii. Spectrul de actiune: germeni gram-pozitivi si gram-negativi (coli, stafilococ, gonococ, tific, salmonele, dizenteriei, spirochete).

Sub control repetat, pot fi administrati timp indelungat, in doze mici. In cazul administrarii orale, pot aparea tulburari digestive (greturi, varsaturi), alergice, nervoase (polinevrite) si hematologice (leucopenie, trombocitopenie). Nitrofuranii sunt contraindicati bolnavilor cu leziuni renale si persoanelor care prezinta sensibilizare.

Dintre acestia, de larga utilizare este Nitrofurantoinul, si anume in infectiile urinare acute, pe o perioada de 4 – 7 zile in doze de 300 – 600 mg (comprimatul are 100 mg), apoi cate 100 mg, in cure prelungite pe mai multe luni, sub control medical. pH-ul urinar trebuie sa fie acidifiat cu Diurocard. Are actiune antagonista Acidului nalidixic (Negram). in infectii digestive se utilizeaza Furazolidon-ul (4 comprimate/zi 100 g/comprimat), in 4 prize.

Articole Similare:

Ultima actualizare: vineri, 4 ianuarie, 2013, 13:53

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile necesare sunt marcate *