Prima Pagina » Medicamente » Medicamente N » Nolpaza

Nolpaza

Prospect

Indicatii:

Nolpaza apartine grupului de inhibitori de pompa de protoni si este indicat in urmatoarele cazuri:

  • tratamentul simptomatic al refluxului gastro-esofagian usor si al simptomelor asociate (de exemplu, senzatie de arsura in capul pieptului, regurgitatie, durere la inghitire).
  • tratamentul pe termen lung si prevenirea recurentei esofagitei de reflux. Prevenirea ulcerelor gastro-duodenale induse de medicamente antiinflamatoare nesteroidiene non-selective (AINS) la pacientii cu risc care necesita tratament continuu cu AINS.

Contraindicatii:

Daca sunteti alergic (hipersensibil) la pantoprazol sau la oricare dintre celelalte componente ale Nolpaza. Daca luati atazanavir (care este utilizat in tratamentul infectiei cu HIV).

Precautii:

La pacientii cu insuficienta hepatica severa, valorile serice ale enzimelor hepatice trebuie monitorizate regulat in timpul tratamentului cu pantoprazol, in special in cel de lunga durata. In caz de crestere a valorilor serice ale enzimelor hepatice, tratamentul cu Nolpaza trebuie intrerupt.

Pantoprazol, similar tuturor medicamentelor care inhiba secretia acida, poate reduce absorbtia vitaminei B12 (ciancobalamina) datorita hipo- sau aclorhidriei. Acest lucru trebuie luat in considerare la pacientii cu depozite reduse in corp sau cu factori de risc pentru absorbtia redusa de vitamina B12 in terapia de lunga durata. In tratamentul de lunga durata, in special cand se depaseste o perioada de tratament de un an, pacientii trebuie monitorizati regulat. Inainte de tratament, o afectiune maligna a esofagului sau stomacului trebuie exclusa, deoarece tratamentul cu pantoprazol poate masca simptomele afectiunilor maligne si astfel sa intarzie diagnosticul. Pacientii care nu raspund la tratament dupa 4 saptamani trebuie investigati.

Interactiuni medicamentoase:

Nolpaza poate sa reduca sau sa creasca absorbtia medicamentelor, a caror biodisponibilitate este dependenta de pH (de exemplu, ketoconazol, itraconazol, atazanavir). Pantoprazol este metabolizat la nivelul ficatului prin intermediul sistemului enzimatic al citocromului P450. Nu poate fi exclusa interactiunea pantoprazolului cu alte medicamente sau alti compusi care sunt metabolizati prin intermediul aceluiasi sistem enzimatic. Cu toate acestea, nu s-au observat interactiuni semnificative clinic in testele specifice pentru astfel de medicamente sau compusi, respectiv carbamazepina, cafeina, diazepam, diclofenac, digoxina, alcool etilic, glibenclamida, metoprolol, naproxen, nifedipina, fenitoina, piroxicam, teofilina si contraceptive orale.

Desi nu s-au observat interactiuni in timpul administrarii concomitente de fenprocumona sau warfarina, in studiile clinice de farmacocinetica dupa punerea pe piata, s-au raportat cateva cazuri izolate de modificari ale valorilor INR (raport normalizat international) in timpul tratamentului concomitent. Ca urmare, la pacientii tratati cu anticoagulante cumarinice, se recomanda monitorizarea timpului de protrombina/INR dupa inceperea, finalizarea sau in timpul administrarii neregulate de pantoprazol.

De asemenea, nu au existat interactiuni la administrarea concomitenta de antiacide. Va rugam sa spuneti medicului dumneavoastra sau farmacistului daca luati orice alte medicamente, inclusiv dintre cele eliberate fara prescriptie medicala.

Folosirea cu alimente si bauturi:

Nolpaza comprimate gastrorezistente nu trebuie mestecate sau sfaramate si trebuie inghitite intregi cu lichid, inainte de masa.

Sarcina si alaptarea:

Adresati-va medicului dumneavoastra sau farmacistului pentru recomandari inainte de a lua orice medicament. Experienta clinica la femeile gravide este limitata. Nu exista informatii privind excretia de pantoprazol in laptele matern. Daca sunteti gravida sau credeti ca sunteti gravida sau daca alaptati, trebuie sa utilizati acest medicament numai daca medicul dumneavoastra considera ca beneficiul pentru mama este mai mare decat riscul potential pentru fat sau sugar.

Conducerea vehiculelor si folosirea utilajelor:

Nu se cunosc efectele asupra capacitatii de a conduce si de a folosi utilaje. Pot aparea reactii adverse, cum sunt ameteli si tulburari de vedere. In aceste conditii, poate scadea capacitatea de reactie.

Informatii importante privind unele componente:

Medicamentul contine sorbitol. Daca medicul dumneavoastra v-a atentionat ca aveti intoleranta la unele categorii de glucide, va rugam sa-l intrebati inainte de a utiliza acest medicament.

Mod de administrare:

Luati intotdeauna Nolpaza exact asa cum v-a spus medicul dumneavoastra. Trebuie sa discutati cu medicul dumneavoastra sau farmacistul daca nu sunteti sigur. Daca nu se elibereaza o alta prescriptie medicala, se recomanda administrarea urmatoarelor doze. Pentru ca Nolpaza sa fie eficient, este important sa se urmeze aceste indicatii.

Adulti si adolescenti cu varsta de 12 ani si peste: Tratamentul refluxului gastro-esofagian usor si al simptomelor asociate (de exemplu, senzatie de arsura in capul pieptului, regurgitatie, durere la inghitire)

Doza orala recomandata este de un comprimat gastrorezistent Nolpaza pe zi. In general, simptomele se amelioreaza in 2-4 saptamani, fiind necesara o perioada de tratament de 4 saptamani pentru vindecarea esofagitei asociate. Daca acest tratament nu este suficient, vindecarea va surveni peste alte 4 saptamani. Dupa ce simptomele s-au atenuat, recurenta simptomelor poate fi controlata utilizand la cerere o schema de administrare cu o data pe zi, la nevoie. Trecerea la tratamentul continuu poate fi luata in considerare, cand nu se poate mentine un control satisfacator al simptomelor in cazul tratamentului la cerere.

Tratamentul pe termen lung si prevenirea recurentei esofagitei de reflux: Pentru tratamentul de lunga durata, se recomanda o doza de intretinere de un comprimat gastrorezistent Nolpaza pe zi, cu cresterea dozei la 40 mg pantoprazol pe zi, in caz de recurenta. Nolpaza 40 mg este disponibil pentru aceasta situatie. Dupa vindecarea recurentei, dozajul poate fi din nou redus la 20 mg pantoprazol.

Adulti: Prevenirea ulcerelor gastro-duodenale induse de medicamentele antiinflamatoare nesteroidiene non-selective (AINS) la pacientii cu risc care necesita tratament continuu cu AINS. Doza orala recomandata este de un comprimat gastrorezistent Nolpaza 20 mg pe zi.

Copii cu varsta sub 12 ani: Nolpaza nu este recomandat pentru utilizarea la copii cu varsta sub 12 ani, datorita datelor limitate la acest grup de varsta.

Nota: Nu trebuie depasita doza zilnica de 20 mg pantoprazol, la pacientii cu insuficienta hepatica severa. Nu este necesara ajustarea dozei la pacientii varstnici sau la cei cu functie renala afectata.

Supradozare:

Nu sunt cunoscute simptomele supradozajului la om. S-au administrat doze de pana la 240 mg intravenos in decurs de 2 minute si au fost bine tolerate. Deoarece pantoprazol se leaga in proportie mare de proteinele plasmatice, nu este usor dializabil. In caz de supradozaj cu semne clinice de intoxicare, se aplica regulile generale ale terapiei intoxicatiei. Daca apar alte reactii adverse decat cele descrise in acest prospect, va rugam sa va adresati medicului dumneavoastra sau farmacistului.

Omiterea unei doze:

Luati acest medicament asa cum v-a prescris medicul dumneavoastra. Nu luati o doza dubla pentru a compensa comprimatul uitat. Continuati tratamentul conform dozelor stabilite anterior. Daca uitati sa luati mai multe doze, trebuie sa va adresati medicului dumneavoastra. Daca aveti orice intrebari suplimentare cu privire la acest produs, adresati-va medicului dumneavoastra.

Reactii adverse:

Ca toate medicamentele, Nolpaza poate provoca reactii adverse, cu toate ca nu apar la toate persoanele. Frecventele sunt definite astfel:

Foarte frecvente: afecteaza mai mult de 1 utilizator din 10, frecvente: afecteaza intre 1 si 10 utilizatori din 100, mai putin frecvente: afecteaza intre 1 si 10 utilizatori din 1000, rare: afecteaza intre 1 si 10 utilizatori din 10000, foarte rare: afecteaza mai putin de 1 utilizator din 10000, cu frecventa necunoscuta: care nu poate fi estimata din datele disponibile.

Tulburari hematologice si limfatice: foarte rare: leucopenie, trombocitopenie.

Tulburari gastro-intestinale: frecvente: durere in etajul abdominal superior, diaree, constipatie, flatulenta, mai putin frecvente: greata, varsaturi, rare: uscarea gurii.

Tulburari generale si la nivelul locului de administrare: foarte rare: edem periferic.

Tulburari hepatobiliare: foarte rare: afectare hepatocelulara severa, ducand la icter cu sau fara insuficienta hepatica.

Tulburari ale sistemului imunitar: foarte rare: reactii anafilactice, incluzand socul anafilactic.

Investigatii diagnostice: foarte rare: crestere a valorilor serice ale enzimelor hepatice (transaminaze, γ-GT), cresteri ale, trigliceridelor, crestere a temperaturii corpului.

Tulburari musculo-scheletice si ale tesutului conjunctiv: rare: durere articulara, foarte rare: durere musculara.

Tulburari ale sistemului nervos: frecvente: durere de cap, mai putin frecvente: ameteli, tulburari de vedere (vedere incetosata).

Tulburari psihice: foarte rare: depresie.

Tulburari renale si ale cailor urinare: foarte rare: nefrita interstitiala.

Afectiuni cutanate si ale tesutului subcutanat: mai putin frecvente: reactii alergice, cum sunt mancarimea si eruptia trecatoare pe piele, foarte rare: urticarie, edem angioneurotic, reactii severe la nivelul pielii, cum sunt sindromul Stevens-Johnson, eritemul polimorf, sindromul Lyell, fotosensibilitate.

Daca vreuna dintre reactiile adverse devine grava sau daca observati orice reactie adversa nementionata in acest prospect, va rugam sa spuneti medicului dumneavoastra sau farmacistului.

Compozitie:

Substanta activa este pantoprazol. Fiecare comprimat contine pantoprazol 20 mg ca substanta activa (echivalent cu pantoprazol sodic sesquihidrat 22,55 mg). Celelalte componente sunt: manitol, crospovidona, carbonat de sodiu anhidru, sorbitol, stearat de calciu, hipromeloza, povidona, dioxid de titan (E 171), oxid galben de fer (E 172), propilenglicol, copolimer de acid metacrilic-acrilat de etil (1:1) dispersie 30%, talc, macrogol 6000. Comprimate filmate ovale, usor biconvexe, de culoare maro-galbui.

Nolpaza este disponibil in:

  • cutie cu un blister din OPA-Al-PVC/Al a 15 comprimate gastrorezistente;
  • cutie cu 2 blistere din OPA-Al-PVC/Al a cate 15 comprimate gastrorezistente;
  • cutie cu 4 blistere din OPA-Al-PVC/Al a cate 15 comprimate gastrorezistente.

Pret:

Nolpaza 20 mg comprimate gastrorezistente cutie cu 2 blistere este disponibil in farmacii la un pret mediu de 25 lei.

Nu folositi informatiile din prezentul prospect, in scopul tratarii oricaror probleme de sanatate sau de inlocuire a medicamentelor, tratamentelor prescrise de persoanalul medical autorizat. Acest prospect reprezinta doar o sursa de informare si nu inlocuieste sfatul medicului. Pentru orice problema adresati-va medicului sau farmacistului de care apartineti.

Articole Similare:

Ultima actualizare: marți, 3 iulie, 2012, 13:55

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile necesare sunt marcate *