Prima Pagina » Sanatate A-Z » Urologie » Notiuni de Anatomie ale Aparatului Urinar

Notiuni de Anatomie ale Aparatului Urinar

Aparatul urinar este alcatuit din cei doi rinichi si din caile evacuatoare ale urinii: calice, bazinele, uretere, vezica urinara si uretra. Rinichii, organele secretoare ale urinii, au forma de bob de fasole si sunt situati de o parte si de alta a coloanei lombare. Fiecare rinichi, inconjurat de un strat celuloadipos si invelit de o capsula fibroasa inextensibila, este situat in loja renala.

Rinichii au o margine externa convexa, o margine interna concava si doi poli: unul superior si altul inferior. Pe partea concava se afla hilul renal, alcatuit din artera si vena renala, limfaticele nervii, jonctiunea ureterobazinetala.

Rinichiul drept este ceva mai jos situat decat cel stang. Loja renala este limitata in sus de diafragm, in spate de ultimele doua coaste si dedesubtul lor de muschii si aponevrozele lombare, iar inainte, de viscerele abdominale. In jos, loja renala este deschisa (de aici, usurinta cu care se produce ptoza renala). Situarea lombo-abdominala a rinichiului explica de ce durerile renale pot fi resimtite lombar, abdominal sau pelvian, de ce tumorile renale se evidentiaza ca o masa abdominala si de ce flegmoanele perinefretice cu evolutie superioara imbraca simptomatologie toracica.

Unitatea anatomica si fiziologica a rinichiului este nefronul, alcatuit din glomerul (polul vascular) si tubul urinifer (polul urinar). Numarul nefronilor din cei doi rinichi se evalueaza la 2 milioane.

Glomerulul – primul element al nefronului – este alcatuit dintr-un ghem de capilare care rezulta din ramificatiile unei arteriole aferente, provenita din artera renala. Capilarele se reunesc apoi si formeaza o arteriola eferenta, care se capilarizeaza din nou in jurul primei portiuni a tubului urinifer.

Tubul urinifer – al doilea element al nefronului – se prezinta sub forma unui canal lung de 50 mm, format din urmatoarele segmente: capsula Bowman, tubul contort proximal, ansa Henle, tubul contort distal si tubii colectori.

Capsula Bowman are forma unei cupe care inconjura glomerulul si este alcatuit din doua foite. Capsula Bowman, impreuna cu glomerulul pe care-l contine, poarta numele de corpuscul Malpighi. Din tubii contorti distali, prin canalele colectoare si canalele comune care se deschid in papilele renale, urina formata trece in calice si de aici in bazinet.

Legatura bazinetelor cu vezica urinara – organ dotat cu o musculatura puternica si situat in pelvis, inapoia pubisului -este realizata prin ele doua uretere. Traiectul abdomino-pelvian al ureterelor explica posibilitatea compresiunii acestora de catre fibroame, chisturi ovariene sau cancere rectosigmoidiene.

Uretra – canalul excretor al vezicii – are la femeie un traiect foarte scurt, spre deosebire de barbat, la care traiectul este lung si traverseaza prostata, de unde posibilitatea compresiunii uretrale de catre un adenom sau cancer de prostata, cu rasunet asupra intregului arbore urinar.

Articole Similare:

Ultima actualizare: miercuri, 30 ianuarie, 2013, 15:40

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile necesare sunt marcate *