Prima Pagina » Sanatate A-Z » Endocrinologie » Notiuni De Anatomie si Fiziologie ale Glandelor Endocrine

Notiuni De Anatomie si Fiziologie ale Glandelor Endocrine

Glandele EndocrineFunctiile generale ale organismului sunt controlate si reglate de glandele cu secretie interna sau glandelor endocrine: hipofiza, epifiza, tiroida, paratiroidele, suprarenalele si glandele genitale, – masculine si feminine. In functie de necesitatile organismului, ele secreta hormoni, ale caror atributii sunt in prezent bine stabilite, astfel, glandele suprarenale sunt glandele vitale pentru organism. Hipofiza, prin hormonul de crestere, si glanda tiroida au un rol important in procesul de crestere si de dezvoltare a organismului, in timp ce hormonii gonadotropi hipofizari si glandele genitale – ovarele si testicolele – sunt implicate in procesul de reproducere.

Hipofiza

Situata la baza creierului, intr-o depresiune osoasa denumita saua turceasca hipofiza -una dintre cele mai importante glande de organism – este alcatuita din doi lobi – unul anterior si altul posterior, – cu origine embrionara diferita.

Lobul anterior secreta urmatorii hormoni:

  • hormonul de crestere sau hormonul somatotrop, denumit prescurtat STH, stimuleaza cresterea tesuturilor, mobilizeaza grasimile si intervine in metabolismul mineral;
  • hormonul tireotrop, denumit prescurtat TSH, stimuleaza functia glandei tiroide;
  • hormonul corticotrop, denumit prescurtat ACTH, stimuleaza activitatea glandelor suprarenale;
  • hormonii gonadotropi sunt in numar de doi. Ei actioneaza asupra gonadelor masculine si feminine, avand un rol important in sexualizare si in procesul de reproducere. Hormonul foliculostimulant sau FSH stimuleaza la femeie secretia foliculilor ovarieni. La barbat, activeaza si mentine spermatogeneza. Hormonul luteinizant, denumit prescurtat LH sau ICSH, actioneaza la femei asupra corpului galben al ovarului, iar la barbat asupra tesutului interstitial al testiculului, stimuland formarea hormonului masculin – testosteronul;
  • hormonul luteotrop sau mamotrop, denumit prescurtat LTH, actioneaza sinergie cu cei doi hormoni gonadotropi, producand cresterea glandei mamare si secretia lactata.

Lobul anterior mai secreta hormonul melanotrop, sau hormonul pigmentatiei, care stimuleaza formarea pigmentilor din piele.

Secretia hormonilor elaborati de hipofiza anterioara este reglata de centri nervosi din creier, prin intermediul unor neurohormoni sintetizati la nivelul hipotalamusului. Cei mai multi hormoni hipofizari pot fi dozati in sange prin metode moderne si precise, radioimunologice; tehnica fiind insa dificila, acest procedeu este utilizat numai in centre specializate.

Lobul posterior al hipofizei secreta doi hormoni, ocitocina si vasopresina, care de fapt sunt hormoni neurohipofizari, deoarece sunt sintetizati in centrii nervosi din hipota-latnus. Ocitotocina intervine la nastere, contactand uterul in faza finala a sarcinii. Contracta de asemenea canalele glandelor mamaie, contribuind la eliminarea laptelui. Vasopresina are o puternica actiune antidiuretica de unde si denumirea de hormon antidiuretic, prescurtat ADH. Cand hormonul antidiuretic lipseste, se produce o diureza masiva, cu urini foarte diluate.

Epifiza

Epifiza sau glanda pineala este situata deasupra hipofizei, intre cele doua emisfere cerebrale. Functia epifizei a constituit una dintre cele mai dezbatute probleme ale endocrinologiei. Cercetarile scolii romanesti de endocrinologie au demonstrat rolul de glanda endocrina al pinealei. Alaturi de hipofiza, ea intervine in functia glandelor genitale (rol inhibitor antisexual), a suprarenalelor, in metabolismul zaharului (scade glicemia), al apei si al sarurilor. In ultimele decenii au fost izolate din epifiza serotonina, norerepinefrina si melatonina. S-a dovedit recent ca actiunea antisexuala a epifizei s-ar datoria melatoninei.

Glandele Suprarenale

Cele doua glande suprarenale, situate deasupra rinichilor, sunt alcatuite din doua structuri: corticala si medulara. Structura corticala sau corticosuprarenala consta din trei zone:

a) zona glomerulara, care secreta ca hormon principal aldosteronul, cu proprietati mineralocorticoide (retine apa si sarea);

b) zona fasciculara care secreta cortizolul si hidrocortizonul, hormon eliminat in urina sub forma 17-hidrocorticosteroizilor. Cortizolul este indispensabil vietii, contribuind la formarea glucozei din proteine – fenomen cunoscut sub denumirea de gluconeogeneza; zona fasciculara mai secreta corticostero-nul, hormon mineralocorticoid;

c) zona reticulara, care secreta hormoni androgeni, eliminati in urina sub forma 17-cetosteroizilor, si hormoni estrogeni. Amintim ca acesti hormoni sunt secretati si de ovare si de testicule. Secretia glandelor suprarenale este dependenta de hormonul corticotrop hipofizar sau ACTH.

La randul ei, medulosuprarenala secreta doua substante, denumite catecolamine, si anume adrenalina sau epinefrina si noredrenalina sau noropinefrina. In anumite situatii, ca de pilda in stari de tensiune psihica sau emotii puternice, glanda suprarenala secreta cantitati crescute de adrenalina si noradrenalina. Acestea produc fenomene de vasoconstrictie (paloare, hipertensiune arteriala, frisoane, tahicardie).

Tiroida

Tiroida, situata la baza gatului, inaintea traheii, secreta mai multi hormoni, dintre care cei mai importanti sunt tiroxina sau tetraiodotironina si triiodotironina. Ambii hormoni stimuleaza oxidarile in organism si ajuta cresterea. Ei sunt necesari cresterii normale a organismului, maturizarii scheletului si dezvoltarii creierului. Lipsa lor se rasfrange nefavorabil asupra evolutiei proceselor fiziologice normale. Functia glandei tiroide este controlata de hormonul tireotrop hipofizar si de centri nervosi din hipotalamusul anterior. Asa se explica de ce anumite dereglari nervoase se insotesc de perturbari insemnate ale functiei glandei tiroide.

Paratiroidele

Cele patra glande paratiroide, situate pe fata dorsala a tiroidei, secreta hormonul paratiroidian sau parathormonul, care are rolul de a mobiliza calciul din oase si de a stimula absorbtia calciului din intestin. Mareste excretia de fosfor in urina si reabsorbtia tu-bulara de calciu. In consecinta, o secretie crescuta de parathormon va mari calcemia si va scadea fosforemia. O actiune opusa o are tirocalcitonina – al doilea hormon paratiroidian -, cu actiune hipocalcemianta.

Pancreasul

Rolul de glanda endocrina al pancreasului a fost recunoscut din 1866, cand extirparea pancreasului la caine a provocat aparitia diabetului. In prezent se stie ca insulele Langerhans din pancreas contin doua feluri de celule endocrine: celula oc, care secreta glucagonul, si celulele p, care secreta insulina. Insulina scade glicemia, transportand zaharul in celule, pe cand glucagonul este un puternic factor hiperglicemiant: scoate zaharul din ficat (glicogenoliza) si creste concentratia acestuia in sange (hiperglicemie).

Glandele genitale

Gonadele sau glandele genitale feminine si masculine au o secretie externa sau gametogena si o secretie interna sau endocrina. Ovarul asigura producerea ovulelor necesare reproducerii. Totodata el secreta hormoni sexuali: progesteronul si estrogenii. Testiculul produce spermatozoizii care fecundeaza ovulul. Functia spermatogenica este localizata in tubii seminiferi. In spatiul dintre tubi se gasesc celulele Leydig, care secreta hormoni androgeni, cei mai activi dintre acestia fiind testosteronul si androstendionul. Hormonii sexuali determina dezvoltarea caracterelor sexuale si marcheaza diferenta dintre cele doua sexe. Sub controlul sistemului nervos, hipofiza – prin cei doi hormoni gonadotropi (foliculostimulent si luteinizant) – stimuleaza si mentine functia glandelor genitale.

Articole Similare:

Ultima actualizare: marți, 12 februarie, 2013, 9:29

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile necesare sunt marcate *