Prima Pagina » Sanatate A-Z » Dermatologie » Notiuni de Biochimie Cutanata

Notiuni de Biochimie Cutanata

Keratinogeneza

Keratina este o proteina fibrilara specifica epidermului, deosebit de rezistenta la agre­siuni mecanice, fizice sau chimice, de culoare galbena (zonele de hiperkeratoza sunt galbui).

Sinteza keratinelor incepe in stratul bazal, precursorii fiind tonofilamentele celulelor bazale si spinoase, care sunt cuprinse intr-o matrice amorfa de keratohialina in stratul granulos si se dispun treptat la periferia corneocitelor, dubland membrana lor celulara cu o retea de keratina. Propriu-zis, keratinocitele produc o familie de keratine, numarand circa 20 de variante, unele „moi” (epidermice), altele „dure” (pilare si ungheale).

Melanogeneza

Melanocitele sunt neuroni modificati in sens secretor, care produc melanina, pigmentul natural al omului. Embriologic, melanocitele provin din creasta neurala a embrionului, de unde migreaza activ si nideaza in viitorul epiderm. Aceasta capacitate de migrare este recastigata in cazul melanoblastelor din melanomul malign, ceea ce explica metastazarea rapida din acest neoplasm.

Sinteza melaninei porneste de la tirozina, enzima cheie fiind tirozinaza. Se produc suc­cesiv DOPA, dopachinona, indol-chinone si, prin autopolimerizarea ultimelor, variante de melanina. Eumelanina este neagra, feomelanina este rosie (apare in parul persoanelor roscate) iar alte variante confera diverse nuante intre blond si saten parului si o mare varieta­te de culori irisului ocular.

Melanocitele sunt celule dendritice. Melanina produsa de ele este stocata in melano- zomi iar de aici transferata activ prin dendrite catre celulele melanofore, respectiv celule ale stratului bazal epidermic si unele fibroblaste dermice. Un melanocit deserveste circa 30 de celule melanofore impreuna cu care formeaza asa-numita „unitate melanica”.

Numarul mediu de melanocite pe cm2 este acelasi la toate rasele umane; ceea ce difera este nivelul functional, foarte inalt la rasa neagra si redus aproape la zero in cazul populatiei celtice (scotienii actuali).

Articole Similare:

Ultima actualizare: miercuri, 25 septembrie, 2013, 13:21

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile necesare sunt marcate *