Prima Pagina » Sanatate A-Z » Farmacologie » Notiuni de Farmacotoxicologie

Notiuni de Farmacotoxicologie

Reactiile adverse produse de AB si CT se pot clasifica dupa mecanismul de producere in reactii adverse toxice, alergice si bacteriologice.

  • Reactiile adverse toxice simt datorate substantei active ca atare sau produsilor rezultati prin biotransformare si apar mai ales in conditii de supradozare absoluta sau relativa. In aceasta categorie de reactii adverse se incadreaza: efecte ototoxice produse de AB aminoglicozidice si vancomicina; leziuni renale date de AB aminoglicozidice, vancomicina, polimixine, cefaloridina; efecte neurotoxice (cu convulsii) care apar la administrarea unor doze mari de benzil-penicilina; icter produs de sulfamide, rifampicina, eritromicina estolat; toxicitate hepatica data de tetracicline; toxicitate sanguina cu anemie aplastica produsa de cloramfenicol si sulfamide.
  • Reactiile alergice sunt produse frecvent de peniciline, cefalosporine, clindamicina si sulfamide antibacteriene si sunt favorizate de aplicarea locala pe piele si mucoase si de terenul individual atopic.

Alergia se poate manifesta prin eruptii cutanate, inflamatii ale mucoaselor, febra, eozinofilie, soc anafilactic.

Reactiile adverse bacteriologice apar datorita perturbarii echilibrului florei bacteriene normale de catre AB si CT, si constau in:

  1. dismicrobism intestinal, care apare dupa administrarea AB cu spectru larg (tetracicline, cloramfenicol) si consta in distrugerea florei saprofite intestinale si selectionarea de germeni rezistenti. Se manifesta prin enterita stafilococica, candidoze;
  2. colita pseudomembranoasa cauzata de colonizarea intestinului cu Clostridium difficile si care apare dupa tratamentul cu clindamicina, lincomicina, aminopeniciline,  cefalosporine; in aceste situatii apare si hipovitaminoza B si K.
  3. bacterioliza masiva care apare in cazul utilizarii dozelor mari de AB la inceputul unui tratament si poate duce la soc, colaps. De exemplu, in tratamentul sifilisului cu doze mari de: peniciline apare reactia Herxheimer, datorita endotoxinelor eliberate prin liza treponemelor.

AB si CT antibacteriene pot diminua raspunsul imun, datorita eradicarii rapide a infectiei.

Articole Similare:

Ultima actualizare: joi, 11 aprilie, 2013, 10:33

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile necesare sunt marcate *