Prima Pagina » Sanatate A-Z » Psihiatrie » Notiuni de Psihiatrie

Notiuni de Psihiatrie

Notiuni de Psihiatrie

In traducerea etimologica, cuvantul psihiatrie inseamna tratamentul sufletului. Ramura a stiintelor medicale psihiatria are drept obiectiv studiul totalitatii manifestrarilor patologice ale activitatii psihice, al conditiilor in care apar, al cauzelor ce le determina, al mecanismelor si masurilor de tratament curativo-profilactic ce se impun, pentru a le evita sau combate.

Consideram psihicul ca fiind rezultatul activitatii materiei superior organizate – creierul -, iar acesta, in stransa interdependenta cu functionalitatea intregului organism. Mai mult influenta ei se extinde negativ si asupra relatiior interumane. De aceea, psihicul are caracterul unei stiinte pluridimensionale, cu stranse legaturi cu celelalte stiinte medicale si sociale: neurologia, medicina interna, endocrinologia etc., precum si psihologia si sociologia.

Bolile psihice, ca si celelelate boli au aparut odata cu omul. Desi semnalate inca de la inceputurile insemnarilor cu caracter medical, conceptia despre ele a evoluat cu timpul in raport cu gradul de cunostinte, conditiile sociale si economice proprii fiecarei epoci.

Prima etapa a psihiatriei este epoca ignorantei, a magiei si superstitiei. Conceptiile primitive dualiste explicau bolile prin interventia buna sau nefasta a divinitatilor, iar partea de terapie era oficiata de magi ori preoti, prin ceremonii purificatoare, adulatii etc. Odata cu aparitia primelor civilizatii si a religiilor, boala apare ca o manie a zeilor (la asi-rieni, caldeeni, indieni si egipteni etc.). Pentru a intra in voia divinitatilor crude se adresau rugi sau se aduceau jertfe, nu rareori umane.

In secolul al XVI-lea reapar preocuparile medicale in psihiatrie, iar in secolul al XVIII-lea Pinel deschide portile inchisorilor, tratand bolnavii psihici in spitale. In secolul al XIX-lea, datorita lucrarilor lui Babinski, Korsalkov, Kraepelin, Bayle, Ribot, se fundamenteaza psihiatria ca stiinta. Secolul al XX-lea imbogateste si arsenalul terapeutic cu medicamente psihotrope, care, alaturi de terapia electroconvulsivanta, deschid orizonturi noi in tratarea bolilor psihice.

Traim o epoca in care grija pentru suferinta psihica si-a dobandit statutul de stiinta, ocupandu-si locul cuvenit, alaturi de celelalte discipline medicale si in care asistenta, recuperarea si reincadrarea bolnavilor psihici in munca si societate presupun cadre bine pregatite, atat din punct de vedere teoretic, cat si practic.

Articole Similare:

Ultima actualizare: joi, 21 februarie, 2013, 16:13

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile necesare sunt marcate *