Prima Pagina » Corpul Uman » Sistemul Osos » Oasele Carpiene (Ossa Carpi)

Oasele Carpiene (Ossa Carpi)

Oasele Carpiene (Ossa Carpi)Sunt oase scurte, in numar de 8, asezate pe doua randuri transversale:

Randul proximal (antebrahial) format din 4 oase, asezate dinspre lateral (police) catre medial (degetul mic) astfel: scafoidul, semilunarul, piramidalul si piziformul

Randul distal (metacarpian) format tot din 4 oase, asezate in aceeasi ordine, astfel: trapez, trapezoid, osul mare si osul cu carlig.

Toate aceste oase au forma aproximativ cubica, mai mult sau mai putin regulata, cu cate sase fete de fiecare. Doua dintre fete, respectiv cea palmara (anterioara) si cea dorsala sau posterioara sunt verticale iar celelalte patru fete, superioara, inferioara, mediala (cubitala) si laterala (radiala) sunt articulare pentru oasele din vecinatate, afara de oasele externe care au doar trei fete articulare.

Totalitatea acestor oase formeaza masivul carpian care are o forma patrulatera cu diametrul mare situat transversal.

Fata palmara (anterioara) a masivului carpian este scobita de un sant longitudinal, numit santul carpian prin care aluneca tendoanele flexorilor. Şantul carpian este delimitat lateral de doua proeminente osoase, numite tuberculul scafoidului si tuberculul trapezoidului, iar medial este delimitat de alte doua proeminente osoase care sunt piziformul si carligul osului cu carlig.

Randul proximal de carpiene

SCAFOIDUL (OS SCAFOIDEUM)

Are forma unei barci si prezinta 6 fete, 3 nearticulare si 3 articulare: superioara (de forma convexa, se articuleaza cu radiusului), inferioara (convexa, se articuleaza cu trapezul si trapezoidul) si interna sau mediala (este concava si se articuleaza cu semilunarul si cu capul osului mare). Scafoisul prezinta pe fata sa palmara tuberculul scafoidului (tuberculum ossis scaphoideum).

Pe fata laterala nearticulara se insera ligamentul lateral extern a articulatiei pumnului.

Palparea:

Scafoidul se poate palpa pe fata sa anterioara, medial fata de procesul stiloidian al radiusului, deasupra regiunii tenare (cu mana in extensie).

Punere in pozitie:

Elemente de reper:

 • tuberculul scafoidului
 • fata nearticulara prevazuta cu un sant

Se pozitioneaza lateral (inafara) tuberculul, posterior se pozitioneaza fata nearticulara prevazuta cu un sant iar medial (intern) fata concava.

SEMILUNARUL (OS LUNATUM)

Prezinta o forma semilunara, cu patru fete articulare (proximala, distala, laterala si mediala) si doua nearticulare (anterioara si posterioara).

Fata proximala (superioara) articulara este convexa si se articuleaza cu radiusul. Fata distala (inferioara) este concava si se articuleaza cu capul osului mare si cu osul cu carlig. Fata laterala (externa) este plana si se articuleaza cu scafoidul. Fata mediala (interna) este tot plana si se articuleaza cu piramidalul.

Fata anterioara este convexa iar cea posterioara este plana.

Punere in pozitie

Elemente de reper:

 • fata concava;
 • fata semilunara, plana

Se pozitioneaza cu fata lui concava in jos, in afara se pozitioneaza fateta plana si semilunara si inainte fateta nearticulara care este cea mai mare.

PIRAMIDALUL (OS TRIQUETRUM)

De forma unui trunchi de piramida, prezinta si el 6 fete, patru articulare (proximala, distala, laterala si mediala) si doua nearticulare (anterioara si posterioara).

Fata superioara este convexa si se articuleaza cu extremitatea inferioara a cubitusului prin intermediul ligamentului triunghiular. Fata inferioara este concava si se articuleaza cu osul cu carlig. Fata laterala (externa) este plana si se articuleaza cu semilunarul. Fata antero-interna se articuleaza cu piziformul.

Pe fata posterioara nearticulara a piramidalului se gaseste creasta piramidalului pe care se insera ligamentele, iar in partea distala aceasta creasta se termina cu o proeminenta numita, tuberculul piramidalului pe care se prinde fasciculul posterior a ligamentului lateral intern a articulatiei pumnului.

Palparea:

Piramidalul poate fi palpat usor, pe fata anterioara, deasupra regiunii hipotenare.

Punere in pozitie:

Elemente de reper:

 • fata triunghiulara
 • fata circulara

Se pozitioneaza baza osului inafara si in sus, in jos se pozitioneaza fata triunghiulara, iar fata circulara se pozitioneaza catre inainte.

PIZIFORMUL (OS PISIFORME)

Este un os foarte mic care prezinta patru fete (anterioara, posterioara, mediala si laterala) fatete si doua extremitati (superioara si inferioara).

Extremitatea superioara nu depaseste superior nivelul fetei articulare de pe fata posterioara a osului, dar extremitatea inferioara depaseste in jos aceasta fata, luand forma unui mamelon.

Fata posterioara se articuleaza cu piramidalul. Fata externa prezinta pe ea un sant longitudinal mai pronuntat spre extremitatea inferioara a osului, sant care corespunde arterei cubitale si ramurei profunde a nervului cubital. Fata anterioara este convexa si da insertie muschilor abductor al degetului mic si muschiului cubital anterior. Fata interna da insertie ligamentului lateral a articulatiei pumnului.

Palparea:

Poate fi palpat usor, pe fata anterioara, deasupra regiunii hipotenare.

Punere in pozitie:

Elemente de reper:

 • fata pe care se regaseste santul cubitalului;
 • extremitatea cea mai voluminoasa.

Se intoarce inapoi fata lui articulara, inafara fata pe care se vede un sant si in jos extremitatea lui cea mai voluminoasa. 

Randul distal de oase carpiene

TRAPEZUL (OS TRAPEZIUM)

Are forma de prisma trapezoidala si prezinta sase fete: trei (superioara, inferioara si antero-posterioara) articulare si trei nearticulare (anterioara, posterioara si externa).

Fata superioara (proximala) se articuleaza cu scafoidul, fata inferioara este concava in sens transversal si convexa in sens antero-posterior si se articuleaza cu epifiza primului metacarpian, iar fata interna se articuleaza in partea superioara cu trapezoidul, iar in partea ei inferioara unde este plana se va articula cu al doilea metacarpian.

Fata anterioara prezinta inspre portiunea laterala (externa)  un sant adanc prin care trece tendonul marelui palmar. Acest sant este limitat inafara de o puternica apofiza care poarta numele de apofiza sau tuberculul trapezului. Celelalte fete nearticulare nu prezinta elemente anatomice importante.

Palparea:

Se palpeaza in fundul tabacherei anatomice.

Punere in pozitie:

Elemente de reper:

 • fata concava si convexa in sens opus;
 • fata nearticulara si rugoasa care prezinta un sant.

Se va pozitiona in jos fata concava si convexa in sens opus, inainte se va pozitiona fata nearticulara si rugoasa care prezinta un sant, iar inafara se pune marginea cea mai proeminenta a santului.

TRAPEZOIDUL (OS TRAPEZOIDEUM)

Prezinta patru fete articulare si doua nearticulare.

Fetele articulare sunt: superioara, care este concava si se articuleaza cu scafoidul, inferioara, care este concava in sens transversal si alungita in sens antero-posterior si se articuleaza cu al doilea metacarpian, laterala, care este convexa si se articuleaza cu trapezul si mediala, care este plana si se articuleaza cu osul mare.

Fetele nearticualre sunt: anterioara (ventrala) si posterioara (dorsala).

Punere in pozitie:

Elemente de reper:

 • fata articulara impartita in doua de o creasta tesita
 • fata rugoasa cea mai mare.

Se pozitioneaza in jos, fateta articulara impartita in doua de o creasta tesita, inapoi se pozitioneaza fateta rugoasa cea mai mare, iar inafara se pune fata articulara convexa.

OSUL MARE (OS CAPITATUM)

Este format din trei portiuni: cap, gat si corp. prin fata superioara se articuleaza cu semilunarul, prin fata laterala cu scafoidul si cu trapezoidul, prin fata mediala se articuleaza cu osul cu carlig, iar prin fata inferioara se articuleaza cu extremitatile proximale ale celui de al 2-lea, al 3-lea si al 4-lea metacarpian.

Cele doua fete nearticulare, una anterioara (ventrala) si cealalta posterioara (dorsala), prezinta pe ele cate un sant care face parte din gatul osului. In partea postero-mediala a corpului osului se gaseste o apofiza numita apofiza osului mare, care se va articula cu al 4-lea metacarpian.

Punere in pozitie:

Elemente de reper:

 • portiunea rotunjita in forma de cap
 • fata rugoasa cea mai mare.

Se aseaza in sus portiunea rotunjita in forma de cap, inapoi fata rugoasa cea mai mare si inauntru apofiza lui.

OSUL CU CARLIG (OS HAMATUM)

Fata inferioara prezinta pe ea doua fatete articulare pentru extremitatile proximale a celui de al 4-lea si al 5-lea metacarpian. Fata superioara se articuleaza cu semilunarul, fata mediala se articuleaza cu osul piramidal, iar fata laterala cu osul mare.

Fata posterioara si cea anterioara sunt nearticulare. Pe fata palmara se gaseste o puternica apofiza care  se numeste apofiza unciforma (hamulus ossis hamati) si care caracterizeaza osul. Aceasta apofiza prezinta concavitatea ei, deoarece este curba, indreptata inafara si in sus. Pe varful acestei apofize se prinde ligamentul anterior al carpului.

Punere in pozitie:

Elemente de reper:

 • varful;
 • fata rugoasa care prezinta o apofiza.

Se pozitioneaza varful in sus, fata rugoasa care prezinta o apofiza se pozitioneaza ininte iar inafara concavitatea acestei apofize.

Palparea oaselor carpiene in ansamblu:

Anterior se poate palpa apofiza scafoidului si a trapezului in afara santului carpian iar inauntrul santului carpian se pot palpa piziformul si carligul osului cu carlig. Posterior se poate palpa in portiunea mediana fata posterioara a osului mare iar lateral fetele posterioare ale trapezului si osului cu carlig. In flexiune puternica a mainii pe antebrat, se poate simti dorsal condilul format de primul rand al oaselor carpiene.

Articole Similare:

Ultima actualizare: sâmbătă, 23 martie, 2013, 10:16

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile necesare sunt marcate *