Prima Pagina » Corpul Uman » Sistemul Osos » Oasele Coloanei Vertebrale (Columna Vertebralis)

Oasele Coloanei Vertebrale (Columna Vertebralis)

Oasele Coloanei Vertebrale (Columna Vertebralis)

Coloana vertebrala sau rahisul, este o tija osoasa lunga, situata in portiunea posterioara a trunchiului si pe linia mediana, formata din 33-34 de oase, numite vertebre, dispuse metameric. Are rolul de a forma o teaca de protectie pentru maduva spinarii si de a servi ca punct de sprijin unuinumar mare de organe.

Coloana vertebrala traverseaza toate regiunile trunchiului si poate fi impartita in urmatoarele segmente:

  • coloana cervicala, formata din primele 7 vertebre, notate de la C1 la C7;
  • coloana toracala, formata din urmatoarele 12 vertebre, care impreuna cu sternul si coastele formeaza cutia toracica, notate de la T1 la T12;
  • coloana lombara, formata din 5 vertebre, notate de la L1 la L5;
  • coloana sacrata, formata din 5 vertebre, sudate intre ele, care formeaza impreuna un os numit sacrul;
  • coloana coccigiana, formata din 4-5 vertebre sudate intre ele, formand coccisul.

Primele trei grupe de vertebre, respectiv vertebrele cervicale, toracale si lombare sunt considerate vertebre adevarate, in timp ce vertebrele sacrate si cele coccigiene, datorita faptului ca sunt sudate intre ele se numesc vertebre false.

Vertebrele prezinta mai multe tipuri de caractere anatomice:

  • caractere generale pe baza carora pot fi deosebite de restul oaselor escheletzului
  • caractere particulare prin care putem individualiza vertebrele unei anumite regiuni ale coloanei vertebrale (vertebre cervicale, vertebre toracale si vertebre lombare)
  • caractere individuale  pe baza caarora se pot identifica fiecare vertebra in parte, in special vertebrele de tranzitie.

Caracterele anatomice generale ale vertebrelor

Toate vertebrele sunt formate dintr-un corp situat in partea anterioara si o masa apofizara sau arcul vertebral, situat in partea posterioara, intre acestea gasindu-se gaura vertebrala.

Corpul vertebrei (Corpus vertebrae) este o masa osoasa mai mult sau mai putin voluminoasa, de forma cilindrica, situata in partea anterioara, cu o circumferinta si doua fete: superioara si inferioara. Corpul este format in centru din tesut osos spongios, iar la periferie de tesut osos compact.

Arcul vertebral (Arcus vertebralis) este format dintr-o prelungire mediana, numita apofiza spinoasa (processus spinosus), doua prelungiri laterale cu directie transversala numite apofizele transverse (processus transverssus) si din alte patru prelungiri, cate doua de fiecare parte cu directie verticala, numite apofize articulare (processus articulares), acestea servind la articularea vertebrelor intre ele. Apofiza spinoasa este unita de apofizele transverse prin intermediul a doua portiuni osoase numite lame vertebrale (lamina arcus vertebrae), iar intreaga masa apofizara este unita la fata posterioara a corpului vertebrei prin doua bare osoase numite pediculi vertebrali (pediculus vertebralis). Fiecarei apofize spinoase i se descriu o baza, care se continua cu lamele vertebrale, un varf liber, doua fete laterale si doua margini, una superioara si alta inferioara. Apofizele transverse prezinta si ele o baza, un varf, doua fete – una anterioara si alta posterioara – si doua margini una superioara si alta inferioara. Lamele vertebrale sunt in numar de doua: una dreapta si alta stanga si au forma patrulatera, prezentand doua fete, una anterioara care priveste catre canalul vertebral si alta posterioara pe care se insera muschii spinali. Lamele vertebrale mai prezinta doua margini, una superioara si una uniferioara si doua extremitati, una interna care se confunda cu baza apofizei spinoase si una externa care se confunda cu baza apofizelor transverse. Pediculii arcului vertebral (pediculus arcus vertebrae) prezinta pe marginea superioara incizura vertebrala superioara (incisura vertebralis superior), iar pe marginea inferioara incizura vertebrala inferioara (incisura vertebralis inferir) care prin suprapunerea vertebrelor realizeaza gaura de conjugare (foramina intervertebralis) prin care trec nervii rahidieni.

Gaura vertebrala (foramen vertebrale) este formata anterior de corpul vertebrei, posterior de arcul vertebrei iar lateral de pediculii vertebrali. Din suprapunerea tuturor gaurilor vertebrale ia nastere canalul vertebral.

Caractere regionale ale vertebrelor

Caracterele regionale ale vertebrelor cervicale (vertebrae cervicales).

Corpul vertebrelor cervicale este mai mic si alungit in sens transversal. În partile laterale ale fetei superioare corpul acestor vertebre prezinta doua ridicaturi sau crosete, numite apofizele semilunare. În partile laterale ale fetei inferioare se gasesc doua fosete care corespund apofizelor semilunare ale vertebrei de dedesubt. Gaura vertebrala are forma unui triunghi isoscel. Apofiza spinoasa este scurta, usor inclinata si bifida. Apofizele transverse prezinta la baza lor cate o gaura prin care trec arterele vertebrale, vena satelita si nervul vertebral al lui Francois-Franck. Aceasta gaura imparte baza apofizelor transverse in doua radacini, una anterioara care este omologul unei coaste, fapt pentru care se mai numeste si apofiza costala, si una posterioara numita apofiza transversa propriu-zisa. Varful apofizelor transverse este bituberculat, avand cate un tubercul anterior ascendent (tuberculum anterius), pe care se insera muschiul marele drept anterior si muschiul lungul gatului si un tubercul posterior descendent (tuberculum posteriorus) pe care se insera muschii transverso-spinosi, iar pe fata superioara concava, prezinta santul nervului spinal. Apofizele articulare sunt in numar de patru, orientate mai mult orizontal, dintre care doua superioare ale caror fete articulare privesc inapoi si in sus, si doua inferioare ale caror fete anterioare privesc inainte si in jos. Lamele vertebrale sunt mai lungi decat late si sunt oblice postero-inferior. Pediculii vertebrali prezinta pe marginile lor cate un sant, cel de pe marginea inferioara fiind mai profund decat cel de pe marginea superioara. Gaura vertebrala este triunghiulara.

Caracterele regionale ale vertebrelor toracale.

Corpul acestor vertebre este intermediar intre corpul vertebrelor cervicale care este cel mai mic si corpul vertebrelor lombare care este cel mai mare. Diametrul transversal este aproape egal cu cel antero-posterior. Pe fetele laterale ale corpului vertebral se gasesc cate doua fatete articulare, una superioara si una inferioara pentru capul coastelor (foveea costalis superior si inferior). Gaura vertebrala este aproape circulara. Apofizele spinoase au forma de prisma triunghiulara, fiind foarte lungi si foarte inclinate in jos, apropiindu-se de verticala. Varful lor este unitubercular. Apofizele transverse sunt unituberculare si prezinta pe fata lor anterioara aproape de varf o fateta articulara pentru fateta articulara a tuberculului costal (foveea costalis transsversalis). Apofizele articulare superioare sunt verticale si dispuse in plan frontal, privesc inapoi si inafara, iar apofizele articulare inferioare sunt reduse la niste simple fatete articulare, situate pe fata anterioara a lamelor. Ele privesc inainte si inauntru. Lamele acestor vertebre au forma patrata.

Caracterele regionale ale vertebrelor lombare.

Corpul acestor vertebre este foarte voluminos, reniform. Gaura vertebrala este triunghiulara. Apofiza spinoasa este foarte masiva, patrulatera si aproape orizontala. Apofizele transverse sunt rudimentele coastelor lombare si se numesc apofize costiforme (processus costarius). Ele se detaseaza din partea mijlocie a pediculilor ososi. Apofizele articulare sunt verticale si dispuse in plan sagital apofizele articulare superioare au fetele articulare concave, privesc posterior si intern si formeaza impreuna un cilindru scobit. Apofizele articulare inferioare sunt convexe, privesc anterior si lateral si formeaza impreuna un cilindru plina care intra in cilindrul scobit format de apofizele superioare ale vertebrei de dedesubt. Pe partea posterioara a apofizelor costiforme se gaseste apofiza stiloida sau tuberculul accesoriu, care este de fapt omologul apofizelor transverse a vertebrelor toracale. Lamele vertebrale sunt patrulatere, diametrul longitudinal fiind mai mre decat cel transversal.

Caracterele individuale ale vertebrelor

De-a lungul coloanei vertebrale doar cateva vertebre prezinta caractere individuale.

Prima vertebra cervicala se mai numeste si atlas (Atlas). Atlasul nu are corp propriu, corpul ei fiind sudat la cea de a doua vertebra cervicala care se numeste axis. Atlasul este format din doua mase laterale (massa lateralis) unite intre ele anterior si posterior prin doua lame arciforme numite arcul anterior si arcul posterior. Arcul anterior este mai scurt, iar cel posterior mai lung.

Masele laterale prezinta forma unui segment de cilindru cu doua fete: o fata superioara pe care se gaseste o fata articulara de forma eliptica cu marele ax orientat inainte si inauntru si numita cavitatea glenoida a atlasului (fovea articularis superior), destinata articularii cu condilul occipitalului, si o fata inferioara (fovea articulares inferior) pe care se gaseste o alta fata articulara care priveste in jos si inauntru si care este destinata articularii cu apofiza articulara superioara a axisului. Fata anterioara a maselor laterale se confunda cu arcul anterior, iar fata posterioara se confunda cu extremitatea arcului posterior. De pe suprafata fetelor externe ale maselor laterale se desprind doua prelungiri orizontale care nu sunt altceva decat apofizele transverse ale acestei vertebre. Pe fetele interne ale maselor laterale se insera ligamentul transvers.

Arcul anterior (arcus anterior) prezinta este turtit antero-posterior si prezinta o directie transversala. Pe fata lui anterioara prezinta pe linia mediana tuberculul anterior al atlasului (tuberculum anterior). Pe fata sa posterioara, tot pe linia mediana se gaseste o fateta articulara ovalara (fovea dentis) care se va articula cu apofiza odontoida a axisului.

Arcul posterior (arcus posterior) descrie o curba cu concavitatea catre anterior. Pe fata lui posterioara prezinta in partea mediana o proeminenta numita tuberculul posterior al atlasului (tuberculum posterius). Aproape de locul de unirea cu masele laterale, arcul posterior prezinta pe marginea lui posterioara cate un sant transversal prin care trece artera vertebrala si primul nerv cervical (sulcus arteriae vertebralis). Apofizele transverse ale atlasului sunt unituberculare iar baza lor este traversata de gaura transversala prin care trec artera, vena si nervul vertebral.

Gaura vertebrala este impartita de ligamentul transvers in doua portiuni: una anterioara de forma patrulatera in care sta apofiza odontoida a axisului si una posterioara ovalara care va fi ocupata de maduva spinarii si invelisurile sale.

A doua vertebra cervicala se numeste axis (Axis). Corpul axisului prezinta pe fata sa superioara o ridicatura verticala care se numeste apofiza odontoida sau dintele axisului (dens), care este de fapt corpul atalsului. Apofiza odontoida este formata dintr-o baza care este sudata de corpul axisului, o portiune mai stramta numita gat, si un cap care prezinta: pe fata anterioara – fateta articulara anterioara (facies articularis anterior) pentru focvea dentis si posterior – cate o fateta articulara posterioara (facies articularis posterior) pentru ligamentul transvers al axisului. Gaura vertebrala are forma unei inimi de carte de joc. Apofiza spinoasa este foarte latita transversal si este bituberculata. Apofizele transverse sunt foarte scurte si varful lor nu este bituberculat. Apofizele articulare superioare privesc in sus si inafara iar apofizele articulare inferioare situate inafara apofizelor transverse privesc in jos si inainte

A sasea vertebra cervicala se remarca prin tuberculul anterior al apofizelor transverse care este mai pronuntat. Acest tubercul se mai numeste si tuberculul lui Chasssaignac sau carotidian (tuberculum caroticum) pentru ca este un punct de reper foarte sigur in gasirea si legarea carotidei comune, care poate fi comprimata la acest nivel.

A saptea vertebra cervicala se mai numeste si vertebra proemineneta (vertebrae proeminens), prezinta apofiza spinoasa foarte lunga si unituberculata. Nici apofizele transverse nu au varful bifurcat. Uneori pe fata laterala a corpului in partea inferioara se gaseste cate o semifateta articulara pentru capul primei coaste.

Prima vertebra toracala are corpul alungit transversal si prezinta apofizele articulare superioare ca la vertebrele cervicale. Lateral, corpul prezinta superior o fateta articulara pentru capul primei coaste, care se articuleaza numai cu aceasta vertebra.

A zecea vertebra toracala prezinta numai fatete articulare costale superioare.

A unsprezecea si a dousprezecea vertebra toracala nu prezinta pe fetele anterioare a apofizelor transverse fatete articulare pentru tuberozitatile coastelor si nu prezinta pe fetele laterale a corpului decat cate o singura fateta articulara pentru capul coastelor. A douasprezecea vertebra toracica se deosebeste de a unsprezecea vertebra toracica prin apofizele articulare inferioare, care sunt la fel cu apofizele articulare inferioare ale vertebrelor lombare.

A cincea vertebra lombara are corpul vertebral mai inalt anterior decat posterior, fata inferioara fiind mai inclinata, formandu-se astfel promontoriu. Deasemeni apofizele articulare inferioare nu mai sunt convexe si plane.

Articole Similare:

Ultima actualizare: sâmbătă, 23 martie, 2013, 9:06

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile necesare sunt marcate *