Prima Pagina » Corpul Uman » Sistemul Osos » Oasele Metacarpiene (Metacarpus)

Oasele Metacarpiene (Metacarpus)

Oasele Metacarpiene  (Metacarpus)Formeaza impreuna scheletul palmei si dosul palmei. Cele  cinci oase metacarpiene sunt oase lungi si prezinta fiecare o diafiza, sau corpul, o baza si un cap. Numerotarea lor se face lateromedial de la I la V.

Diafiza metacarpienelor este usor curba si priveste cu concavitatea inainte. Prezinta o forma de prisma triunghiulara cu trei fete si trei margini.

Fata posterioara sau dorsala a diafizei metacarpienelor este convexa si neteda si vine in contact cu tendoanele extensorilor degetelor.

Fetele laterala si mediana a diafizei metacarpienelor vin in raport cu muschii interososi.

Cele trei margini sunt: anterioara, mediala si laterala.

Epifiza proximala (superioara) sau baza prezinta la nivelul ei 5 fete: 3 articulare si 2 nearticulare. Fatetele articulare sunt: superioara, care se articuleaza cu oasele celui de al doilea rand a masivului carpian, iar celelalte 2  sunt laterale si se vor articula cu metacarpienele vecine. Cele doua fete nearticulare sunt una plmara iar cealalta dorsala.

Epifiza distala sau digitala (capul) are forma unui cap articular, turtit in sens transversal si mai proeminent anterior. Extremitatea distala se articuleaza cu prima falanga a degetelor.

Caractere proprii ale metacarpienelor:

Metacarpul I – este cel mai scurt si cel mai gros. Baza are forma de sa si se articuleaza cu trapezul, dar nu se articuleaza cu metacarpianul II. Pe baza se insera tendonul muschiului lung abductor al policelui, pe fata laterala a corpului se insera muschiul opozant al policelui, iar pe fata mediala se insera primul muschi interosos dorsal.

Metacarpianul II – este cel mai lung. Baza se articuleaza cu trapezul, trapezoidul si osul capiat, respectiv cu metacarpianul III. Pe fata posterioara a bazei se insera tendonul lungului extensor radial al corpului (primul radial extern).

Metacarpianul III – prezinta la baza sa un proces stiloidian indreptat lateral si se articuleaza cu osul capitat, respectiv cu metacarpenele II si IV. Pe apofiza stiloida se insera muschiul scurt extensor radial al carpului (al doilea radial extern).

Metacarpianul IV. Baza se articuleaza cu osul capitat si cu osul cu carlig, respectiv cu metacarpienele III si V.

Metacarpianul V. Este cel mai scurt. Baza se articuleaza cu osul cu carlig, respectiv cu metacarpianul IV, iar posterior se insera tendonul muschiului extensor ulnar al carpului.

Articole Similare:

Ultima actualizare: sâmbătă, 23 martie, 2013, 10:23

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile necesare sunt marcate *