Prima Pagina » Corpul Uman » Sistemul Osos » Oasele Metatarsiene sau Metatarsul (Metatarsus)

Oasele Metatarsiene sau Metatarsul (Metatarsus)

Oasele Metatarsiene sau Metatarsul (Metatarsus)Sunt oase lungi, in numar de 5, fiecare prezentand o diafiza si doua epifize. Sunt numerotate medio-lateral de la I la V.

Diafiza metatarsienelor descrie o curbura cu concavitatea inferioara. Are forma de prisma triunghiulara, cu trei fete: una superioara si doua laterale.

Epifiza proximala a metatarsienelor are forma unui cui cu baza patrulatera indreptata in sus si cu varful in jos. Prezinta cinci fatete dintre care trei sunt articulare si doua nearticulare. Fatetele articulare sunt cele posterioara pentru oasele tarsului si cele laterale pentru metatarsienele invecinate. Fatetele nearticulare sunt una superioara care corespunde fetei dorsale a piciorului si alta inferioara care corespunde fetei ventrale (plantare) a piciorului.

Epifiza distala a metatarsienelor are forma unui cap articular, turtit in sens transversal. Se vor articula cu prima falanga.

Caracterele individuale ale metatarsienelor.

Metatarsianul I este cel mai scurt si cel mai gros. Baza osului se articuleaza cu cuneiformul medial si cu metatarsianul II. Pe baza se gaseste o tuberozitate pe care se insera muschiul peronier lung.

Metatarsianul II este cel mai lung. Baza lui se articuleaza cu toate cele trei cuneiforme respectiv cu metatarsianul I si III.

Metatarsianul III. Baza se articuleaza cu cuneiformul lateral respectiv cu metatarsienele II si IV.

Metatarsianul IV. Baza se articuleaza cu cuboidul si cu cuneiformul lateral, respectiv cu metatarsienele III si V.

Metatarsianul V. baza se articuleaza cu cuboidul si cu metatarsianul IV. Baza prezinta lateral o tuberozitate care se poate palpa sub piele.

Palparea oaselor metatarsiene

Din primul metatarsian se poate palpa capul si extremitatea lui proximala. Din al 5-lea metatarsian se poate palpa extremitatea proximala si distala si marginea externa. La sportivii de performanta se pot palpa si metatarsienele mijlocii.

Punere in pozitie

Elemente de reper:

  • epifiza care are forma unui cap articular
  • fata diafizei mai lata si curbata

Se pozitioneaza anterior sau distal epifiza care are forma unui cap articular si superior fata diafizei mai lata si curbata.

Articole Similare:

Ultima actualizare: sâmbătă, 23 martie, 2013, 11:11

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile necesare sunt marcate *