Prima Pagina » Corpul Uman » Sistemul Osos » Oasele Tarsiene sau Tarsul (Tarsus)

Oasele Tarsiene sau Tarsul (Tarsus)

Oasele Tarsiene sau Tarsul (Tarsus)

Oasele tarsiene la fel ca sio la mana sunt asezate pe doua planuri:

 • un plan posterior format de astragal sau talus in sus si de calcaneu in jos, si
 • un plan anterior format lateral de cuboid si medial de scafoid sau navicular care are in fata sa anterioara cele trei cuneiforme. 

ASTRAGALUL sau TALUSUL (TALUS)

Este un os scurt situat dedesubtul oaselor gambei si deasupra calcaneului, fiind format din trei portiuni: o portiune posterioara numita corp, o portiune anterioara rotunjita numita cap si o portiune intermediara numita col. Prezinta o forma cuboida cu sase fete: superioara, inferioara, anterioara, posterioara, laterala si mediala. Corpul formeaza cu colul doua unghiuri: unghiul de declinatie si unghiul de inclinatie, unghiuri ce se formeaza prin faptul ca, la acest os, colul nu continua directia corpului, ci este inclinat in jos si medial. Unghiul de inclinatie este deschis in jos si are in medie 115°. Unghiul de declinatie este deschis medial si are 158°.

Fata superioara este formata posterior de o suprafata articulara patrulatera in forma de trohlee numita trohleea astragaliana destinata articularii cu tibia. Trohleea astragaliana se continua lateral si medial cu fatete articulare pentru maleola externa si interna. Inaintea trohleei astragaliene se gaseste fata superioara a colului astragalului care este foarte neregulata si impregnata cu orificii vasculare.

Fata inferioara se articuleaza cu calcaneul. Prezinta doua fatete articulare, una antero-mediala si alta postero-laterala, intre ele gasindu-se un sant profund si rugos, oblic pe directia postero-anterioara si medio-laterala, numit santul astragalian. Acest sant foarte ingust posterior si foarte larg anterior, formeaza impreuna cu partea corespunzatoare a calcaneului o escavatie profunda numita scobitura calcaneo-astragaliana sau sinus tarsi.

Fata laterala prezinta o fateta articulara triunghiulara cu baza in sus spre marginea externa a trohleei astragalului, care este destinata sa se articuleze cu maleola peroniera. Anterior si posterior acestei fatete, fata externa a astragalului este rugoasa, aici inserandu-se ligamentele peroneo-astragalian anterior si peroneo-astragalian posterior.

Fata mediala prezinta in portiunea superioara si posterioara o fateta articulara in forma de virgula culcata cu capul inainte care este destinata sa se articuleze cu maleola tibiala. Anterior si inferior acestei fatete, fata mediala a astragalului este rugoasa. Inferior acestei fatete se insera fasciculul profund al ligamentului lateral intern a articulatiei gatului piciorului.

Fata anterioara sau capul astragalului se articuleaza pe toata suprafata sa cu fata posterioara a scafoidului.

Fata posterioara este redusa la o simpla margine. In partea mediala se gaseste un sant oblic inferior si medial prin care trece tendonul muschiului flexor propriu al halucelui. Acest sant este marginit de doua buze, una laterala si alta mediala. Buza laterala este mai pronuntata si reprezinta osul trigonum a lui Bardeleben care s-a sudat la astragal. Pe el se insera ligamentul peroneo-astragalian posterior si ligamentul posterior a articulatiei astragalo-calcaneene. 

Punere in pozitie:

Elemente de reper:

 • extremitatea rotunda
 • fata convexa.

Se pozitioneaza anterior extremitatea rotunda, superior fata convexa si lateral marginea acestei fete care este mai ridicata.

CALCANEUL (CALCANEUS)

Calcaneul este cel mai mare os al tarsului, situat dedesubtul astragalului si stand direct pe sol. Este un os scurt, alungit antero-posterior si turtit in sens transversal, cu o forma cubica, neregulata, cu sase fete: anterioara, posterioara, superioara, inferioara, externa si interna.

Fata superioara a calcaneului se articuleaza in doua treimi superioare cu astragalul si prezinta doua fatete articulare:

 • una antero-laterala despartita printr-un sant oblic inainte si inafara numit santul calcanean. Acest sant formeaza impreuna cu santul astragalian scobitura calcaneo-astragaliana.
 • in treimea posterioara fata superioara a calcaneului este rugoasa si vine in raport cu o masa celulara grasoasa care separa tendonul lui Achile de articulatia tibio-tarsiana.

Fata inferioara a calcaneului prezinta in portiunea externa doi tuberculi, unul medial si altul lateral. Tuberculul medial este mai voluminos, pe ei vine si se insera muschii scurt flexor plantar si adductorul degetului mare. Pe tuberculul lateral se insera abductorul micului deget. Anterior acestor doi tuberculi se gaseste o suprafata rugoasa pe care se insera ligamentul calcaneo-cuboidian inferior si care prezinta in portiunea ei cea mai anterioara tuberozitatea anterioara, pe care se insera fasciculul profund al ligamentului calcaneo-cuboidian inferior.

Fata laterala a calcaneului vine in raport cu pielea iar la unirea treimii anterioare cu doua treimi posterioare se gaseste tuberculul extern al calcaneului. Deasupra acestui tubercul se gaseste un sant oblic in jos si inainte prin care trece tendonul muschiului scurt peronier lateral. Dedesubtul tuberculului extern se gaseste un alt sant prin care trece tendonul lungului peronier lateral.

Fata mediala a calcaneului este foarte scobita si formeaza santul calcaneu intern prin care trec muschii, vasele si nervii din regiunea posterioara a gambei in regiunea plantei. Superior, acest sant, este limitat de o ridicatura osoasa care se numeste mica apofiza a calcaneului sau sustentaculum talis. La baza acestei apofize se gaseste un sant prin care trece tendonul flexorului propriu al halucelui, iar in marginea libera se gaseste un alt sant prin care trece tendonul muschiului flexor comun al degetelor.

Fata anterioara a calcaneului prezinta o fateta articulara pentru fata posterioara a cuboidului. Aceasta fata articulara este sustinuta de marea apofiza a calcaneului.

Fata posterioara a calcaneului este rugoasa in jumatatea inferioara unde se insera tendonul lui Achile, iar in jumatatea superioara este neteda fiind acoperita de o bursa seroasa care o desparte de acest tendon. Raspunde calcaiului.

Punere in pozitie

Elemente de reper:

 • extremitatea mai voluminoasa
 • fata convexa si mai mare

Se pozitioneaza posterior extremitatea mai voluminoasa, superior fata care prezinta doua fetisoare articulare, lateral fata care e mai convexa si mai mare.

CUBOIDUL (OS CUBOIDEUM)

Este situat inaintea calcaneului, inapoia ultimelor doua metatarsiene si lateral de scafoid si ultimul cuneiform. Fata superioara este plana si acoperita de ligamente si de muschiul pedios.

Fata inferioara prezinta in portiune mijlocie o ridicatura osoasa cilindrica, oblica inainte si lateral numita tuberozitatea sau creasta cuboidului pe care se insera ligamentul calcaneo-cuboidian inferior. Aceasta creasta imparte fata inferioara a cuboidului in doua portiuni: o portiune posterioara rugoasa pentru insertii musculare si ligamente si o portiune anterioara care prezinta un sant numit santul cuboidului, oblic inainte si inafara prin care trece tendonul muschiului lungul peronier lateral.

Fata posterioara este formata in intregime dintr-o fateta articulara pentru  calcaneu. Aceasta fateta are forma triunghiulara cu baza in sus si varful in jos, care se prelungeste cu apofiza piramidala a cuboidului.

Fata anterioara este articulara, fiind impartita de o creasta in doua portiuni care se vor articula cu al patrulea si al cincilea metatarsian. Fata laterala vine in arport cu tegumentele marginii laterale a piciorului. Fata mediala sau mediala prezinta doua fete, una anterioara pentru al treilea cuneiform si alta posterioara pentru scafoid.

Punere in pozitie:

Elemente de reper:

 • fata articulara cea mai mare
 • fata cu o creasta groasa

Se pozitioneaza posterior fata articulara cea mai mare, inferior fata cu o creasta groasa si lateral fata cea mai ingusta.

SCAFOIDUL sau NAVICULARUL (OS NAVICULARE)

Se gaseste situat inauntru cuboidului, inaintea astragalului in inapoia celor trei cuneiforme. Este turtit antero-posterior si este concav in portiunea posterioara si concav in portiunea anterioara. Are o forma de barca, si i se descriu doua fete, doua margini si doua extremitati.

Fata posterioara este concava si se articuleaza cu capul astragalului. Fata anterioara este impartita de doua creste in trei fatete care se vor articula cu cele trei cuneiforme. Marginea superioara corespunde fetei dorsale a piciorului. Marginea inferioara corespunde fetii plantare.

Extremitatea interna este mai pronuntata decat extremitatea externa constituind tuberculul scafoidului pe care se insera tendonul principal al muschiului gambier posterior.

Punere in pozitie:

Elemente de reper:

 • fata concava;
 • extremitatea care prezinta un tubercul pronuntat.

Se pozitioneaza posterior fata concava, intern marginea cea mai lunga, iar inferior extremitatea care prezinta un tubercul pronuntat. 

CUNEIFORMELE (OSSA CUNEIFORMIA)

Sunt in numar de trei, numite primul cuneiform, al doilea si al treilea, mergand dinspre medial spre lateral.

Primul cuneiform sau marele cuneiform are forma unui cui cu baza inferior si varful superior. Posterior se articuleaza cu fateta interna de pe fata anterioara a scafoidului. Anterior se articuleaza cu baza primului metatarsian. Fata laterala prezinta in portiunea superioara doua fatete articulare, una anterioara pentru cel de al doilea metatarsian si alta posteruioara pentru cel de al doilea cuneiform. Fata mediala coresounde merginii interne a piciorului.

Al doilea cuneiform sau micul cuneiform are si el forma unui cui cu baza in sus si varful in jos. Fata posterioara se articuleaza cu fateta mijlocie de pe fata anterioara a scafoidului. Fata anterioara se articuleaza cu al doilea metatarsian. Fata interna se articuleaza cu primul cuneiform, iar fata externa se articuleaza cu al treilea cuneiform.

Al treilea cuneiform sau mijlociul cuneiform are forma unui cui cu baza in sus si varful in jos. Fata posterioara se articuleaza cu fateta externa de pe fata anterioara a scafoidului. Fata anterioara se articuleaza cu al treilea metatarsian. Fata interna prezinta doua fatete articulare una anterioara pentru al doilea metatarsian si una posterioara pentru al doilea cuneiform. Fata externa prezinta si ea doua fatete articulare, una posterioara pentru cuboid si alta anterioara pentru al patrulea metatarsian.

Palparea oaselor tarsiene:

Oasele tarsului se pot palpa cu usurinta. Din calcaneu se poate palpa fata posterioara si externa. Deasemeni este foarte vizibila tuberozitatea calcaneului. Din randul distal se poate palpa scafoidul cu tuberozitatea sa. Se mai poate palpa proeminenta oaselor cuneiforme, iar la marginea externa a piciorului se poate palpa osul cuboid.

Articole Similare:

Ultima actualizare: sâmbătă, 23 martie, 2013, 11:07

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile necesare sunt marcate *